Užice, RS
19°
Сунчано
8ч9ч10ч11ч12ч
21°C
23°C
25°C
27°C
28°C
Home Društvo Poklanjamo knjigu Malteški soko

Poklanjamo knjigu Malteški soko

by Velimir Popovic

naslovna knjige jun

U saradnji sa Izdavačkom kućom Laguna, sajt Ero je za vas danas pripremio sjajan poklon- knjigu Malteški soko, Dešijel Hemeta. Da bi ova knjiga postala vaša potrebno je da se u toku dašnjeg dana javite i tačno odgovorite na nagradno pitanje koje se nalazi na kraju teksta. Izvlačenje dobitnika će biti obavljeno u sredu, a dobitnik će biti obavešten o preuzimanju nagrade. Odgovore na postavljeno pitanje, koje se nalazi na kraju teksta, treba poslati na e-mail adresu: office@ero.rs.

malteski-soko

MALTEŠKI SOKO, Dešijel Hemet

Ukratko o knjizi

Najbitniji kriminalistički roman svih vremena. Najpoznatiji Hemetov roman iz serijala o Semu Spejdu, detektivu iz San Franciska.

Važni argumenti za prodaju

Po ovom romanu snimljen je istoimeni film 1941. godine, u kojem Hemfri Bogart igra privatnog detektiva Sema Spejda. Časopis Entertainment Weekly proglasio je Malteškog sokola jednim od najvećih filmova svih vremena, a francuska knjiga Panorama du Film Noir Americain navela ga je kao prvi film noir.

Zanimljivost:

Olovna statua ptice iz filma Malteški soko prodata je u novembru prošle godine za više od četiri miliona dolara.

Sadržaj

Spejdov partner je ubijen dok je bio na prismotri. Policija optužuje Spejda za to ubistvo. Lepa crvenokosa žena sa tragičnom pričom ulazi u Spejdov život i nestaje iz njega kad god joj se prohte. Okoreli kriminalci ga ucenjuju tražeći isplatu koju on ne može da obezbedi. A svi žele basnoslovno vrednu zlatnu statuu sokola napravljenu za Svetog rimskog cara Karla V. Ko ga ima? I koju cenu je voljan da plati da bi ga povratio? Spejdovo rešenje komplikovano je koliko i motivi svakog od tragača za sokolom koje je okupio u svojoj hotelskoj sobi, ali istina može biti otrežnjujuća poput ledenog tuša. Malteški soko je najpoznatiji Hemetov roman iz serijala o Semu Spejdu, detektivu iz San Franciska koji je više noir od junaka iz Elrojevog Poverljivo iz L. A, ali ranjiviji od Čendlerovog Marloua. Hladan i blistav dragulj kriminalističkog žanra – roman koji opčinjava generacije čitalaca.

Ciljna grupa

Klasik za sve čitaoce krimi-literature.

Drugi o knjizi

„Hemetova proza je bistra i potpuno jedinstvena. U čitavoj američkoj književnosti nećete naći tako jasno i vešto definisane likove kao što su njegovi.“ New York Times „Dešiel Hamet jeste majstor detektivskog romana, ali je ujedno i izuzetno dobar pisac.“ Boston Globe „Malteški soko nije samo najbolja detektivska priča koju smo u životu pročitali, on je takođe i izuzetno dobro napisan roman.“ Times Literary Supplement (London)

O autoru

Dešijel Hemet (1894–1961), američki scenarista i pisac detektivskih romana i priča, jedan je od najuticajnijih stvaralaca u domenu ovog žanra. Neko vreme radio je za Pinkertonovu detektivsku agenciju i iz tog iskustva crpeo je inspiraciju za mnoga dela. Većinu svog opusa napisao je dok je živeo u San Francisku, čiju je atmosferu rado i često prenosio na stranice romana. Učestvovao je u Prvom svetskom ratu u kojem je teško oboleo od tuberkuloze. Iako zbog bolesti nije bio mobilisan za vreme Drugog svetskog rata, uspeo je da izdejstvije da ga prime u jedinicu. Nakon rata, 1950. godine, bio je pod istragoma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država zbog antiameričkih i prokomunističkih aktivnosti. Pošto je odbio da sarađuje sa Komitetom, stavljen je na crnu listu. Odavno već narušenog zdravlja zbog decenija provedenih u alkoholizmu i pušenju, preminuo je u Njujorku samo dva meseca nakon što mu je dijagnostikovan rak pluća. Magazin Tajm je 2005. godine Hemetov roman Red Harvest uvrstio među sto najboljih romana napisanih na engleskom jeziku između 1923. i 2005. godine.

Nagradno pitanje: Ko je igrao privatnog detektiva Sema Spejda u filmu Malteški soko koji je snimljen 1941. godine?

Odgovore slati na e-mail adresu: office@ero.rs

You may also like

Leave a Comment