Užice, RS
25°
Делимично облачно
18ч19ч20ч21ч22ч
24°C
23°C
24°C
22°C
22°C
Home Društvo Poklanjamo knjigu Kad su cvetale tikve, Dragoslava Mihailovića

Poklanjamo knjigu Kad su cvetale tikve, Dragoslava Mihailovića

by Velimir Popovic

Kad-su-cvetale-tikve

U saradnji sa Izdavačkom kućom Laguna, gradski portal Ero vam ovog utorka poklanja knjigu Kad su cvetale tikve, Dragoslava Mihailovića. Da bi ova knjiga postala vaša potrebno je da se u toku današnjeg dana javite i tačno odgovorite na nagradno pitanje koje se nalazi na kraju teksta.  Odgovore šaljite na e-mail adresu nebojsa.hobetko@gmail.com

KAD SU CVETALE TIKVE, Dragoslav Mihailović

Ukratko o knjizi

Najznačajniji roman jugoslovenskog „crnog talasa“! Kad su cvetale tikve je roman Dragoslava Mihailovića, prvi put objavljen 1968. godine. Ovaj prvi Mihailovićev roman zauzima značajno mesto u srpskoj književnosti i kulturi XX veka.

Sadržaj

Kad su cvetale tikve počinje opisom života junaka Ljube Sretenovića, koga svi znaju kao Ljubu Šampiona. On živi sa Ingom, Šveđankom i njenim sinom iz prvog braka, koga voli kao svoje dete. Ali, Ljubu često muči nostalgija za rodnim Dušanovcem.

Priseća se svog pređašnjeg života. Odrastao je u ratno vreme u Beogradu, na Dušanovcu, sa majkom, ocem, bratom i sestrom. Rano se uhvatio sa lokalnim mangupom Stoletom, koga su svi znali kao Stole Apaš, koji ga je uvukao u loše društvo. U to doba je boks bio najpopularniji sport, pa su ga gotovo svi trenirali, a među njima i Ljuba. On kasnije postaje i šampion u ovom sportu, pa mu otuda i nadimak.

Jedne večeri, došla su dvojica i odveli njegovog oca i brata. Ljuba odlazi kod Starog Periše, koji je radio u policiji i moli ga da sazna šta se dešava sa njegovim ocem i bratom. Stari mu obećava da će pokušati i uskoro puštaju na slobodu Ljubinog oca, ali brata premeštaju na drugo mesto. Otac se vratio nekako bled i činilo im se, preko noći ostario. Uz to, nije želeo da govori ni gde je bio, ni zašto, ni šta su mu tamo radili. Kako nije uspeo da mu spase brata, Ljuba se svađa sa Starim i napušta Radnički u kome je trenirao, a seli se u klub Crvena zvezda. Zbog ove odluke, on gubi posao, a ubrzo dobija poziv da služi vojsku koja će trajati tri godine.

U vojsci Ljuba trenira i dalje boks, a u tome mu pomaže kapetan Zorić. Ubrzo mu stiže telegram da je njegova sestra Dušica oduzela sebi život i Ljuba shvata da Stole ima veze sa tim. Piše o svom prvom seksualnom iskustvu, o boksu, društvu, o tome kako se zamerio lokalnom mangupu Stoletu Apašu i to zbog jedne dugonoge Kragujevčanke i o svemu što je obeležilo period njegovog odrastanja. Potom se priseća trenutka kada mu je umrla sestra, pa majka, a ubrzo i otac. Ljuba odlazi u Surdulicu gde se Stole leči od tuberkuloze. On je rešen da mu se osveti, zato ga udara nekoliko puta, zadajući mu smrtonosne udarce i ostavlja ga tek kada Stole počne da pljuje crnu krv. Vraća se kući, a nakon nekoliko dana saznaje da je Stole umro.

Ispituje ga policija, ali ne uspeva da ga poveže sa ubistvom. Njemu se na kraju sve to smučilo i odlučuje da napusti zemlju. Odlazi prvo u Austriju, a potom u Švedsku.

Drugi o knjizi

„Roman Kad su cvetale tikve spada u prekretnička dela od kojih počinju nove tendencije literarnog razvitka.“

Predrag Palavestra

„Kao što se odavno kod nas nije desilo, kritičari su osetili potrebu da povodom ove knjige govore o svojoj potresenosti, zapravo o onim osobinama Mihailovićeva pisanja koje izazivaju snažan čitalački doživljaj.“

Ljubiša Jeremić

„Roman Kad su cvetale tikve ima oblik monološke ispovesti: nekadašnja bokserska nada sa Dušanovca Ljuba Sretenović seća se događaja s kraja četrdesetih i početka pedesetih godina koji su ga oterali u emigrantsku čamu Švedske. Osnovna linija zapleta tiče se zbivanja u Ljubinoj porodici i njegovoj sportsko-ljubavničkoj karijeri, ali je sve to određeno i oplemenjeno pozadinom širih društvenih zbivanja. Mihailovićev roman je tako postao jedno od prvih umetničkih dela koja su dodirnula temu Informbiroa.“ Vladeta Janković

U jednom trenutku kada su posle romana Kad su cvetale tikve ideološke strele bile usmerene na ovog pisca, na njegovoj strani bio je poslovično oprezni Ivo Andrić. Bila je to izrazita potvrda ne samo njegove kolegijalne solidarnosti sa piscem u kvrgama moćne ideologije, već i odbrana pisca u čiju je pripovedačku reč i književnu budućnost Andrić iskreno verovao. Petar Pijanović

Prethodno objavljeni naslovi

Tokom 2015. godine Laguna će objaviti prvo kolo sabranih dela u koje će ući četiri naslova: roman Kad su cvetale tikve i zbirke priča Petrijin venac, Uhvati zvezdu padalicu i Lov na stenice. U 2016. i 2017. godini Laguna će objaviti i preostala dva kola sabranih dela, zaključno sa knjigom Mihailovićevih sabranih drama.

O autoru

Dragoslav Mihailović (Ćuprija, 1930) je srpski književnik, redovni član SANU, dobitnik mnogih književnih nagrada i priznanja, čija su dela prevođena na više evropskih jezika. Rođen u Ćupriji, studirao jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sa dvadeset godina je bio uhapšen i poslat na Goli otok. Izabrana dela su mu štampana dva puta. Živi u Beogradu.

Nagradno pitanje: Kako se zove glavni junak ove knjige?

Odgovore slati na e-mail adresu: nebojsa.hobetko@gmail.com

You may also like

Leave a Comment