Užice, RS
19°
Сунчано
8ч9ч10ч11ч12ч
21°C
23°C
25°C
27°C
28°C
Home Društvo Poklanjamo knjigu „Fajront u Sarajevu“ Dr. Nela Karajlića

Poklanjamo knjigu „Fajront u Sarajevu“ Dr. Nela Karajlića

by miroslav_ostojic

nele karajlic

U saradnji sa Izdavačkom kućom Laguna, sajt Ero je za vas danas pripremio knjigu Fajron u Sarajevu, Sr Nela Karajlića. Da bi ova knjiga postala vaša potrebno je da se u toku dašnjeg dana javite i tačno odgovorite na nagradno pitanje koje se nalazi na kraju teksta. Izvlačenje dobitnika će biti obavljeno u sredu, a dobitnik će biti obavešten o preuzimanju nagrade. Odgovore na postavljeno pitanje, koje se nalazi na kraju teksta, treba poslati na e-mail adresu: office@ero.rs.

fajront-u-sarajevu-korice

Ukratko o knjizi

Dr Nele Karajlić je jedan od najdragocenijih insajdera još neispričane priče o Jugoslaviji, koja je cela igrala rokenrol, čak i u nedelji kad je otišô Hase i kada je crkô Maršal i kada nam se ženio Vukota! Pred nama je neodoljivo ispričana priča o odrastanju, sazrevanju i starenju u jednoj zemlji koja se krvavo raspala, a onda formirala slobodnu teritoriju u našim sećanjima.

Fajront u Sarajevu je teško, pomalo bolno, svakako setno prebiranje po uspomenama jednog od Sarajlija koje su taj grad u Titovoj Jugoslaviji učinile posebnim. Novi primitivizam je Sarajevo izbacio iz zglobne čašice, učinio ga drugačijim, dao mu oreol avangarde, a najveća zvezda tog pokreta bio je dr Nele Karajlić.

Ovo je njegova priča, iskrena, duhovita, priča bez koje predratno Sarajevo – grad raje i papaka – nije moguće razumeti do kraja. U tom kazivanju Nele je sanjar o sunčanoj strani ulice, naivac, žrtva, vizija koja hoda, nepresušni izvor ideja,hrpa straha. Unutar korica Fajronta u Sarajevu saznaćete neke od detalja neophodnih da u potpunosti shvatite ko su bili, ili ko su danas, Sarajalije bez čijih imena, stvaralaštva i karijera, Sarajevo ne bi pamtili ni po čemu drugom do po Sarajevskom atentatu.

Taj i takav život mogao je da se kreće, i kretao se, samo od linije šesnaesterca fudbalskog kluba Vratnik, davnih sedamdesetih, do Prvog koronarnog odeljenja Urgentnog centra u Beogradu, četrdesetak godina kasnije. Sve što se važno odigralo između te dve stvarne i vremenske linije, naći ćete u ovoj knjizi.

O autoru

Rođen 1962. godine u Sarajevu kao Nenad Janković. Završio sarajevsku Drugu gimnaziju, apsolvent na orijentalistici Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Osnivač, kompozitor, tekstopisac i frontmen rok grupe Zabranjeno pušenje. Sa grupom Zabranjeno pušenje održao više od 1000 koncerata u gradovima i selima SFRJ. Scenarista i glumac Top liste nadrealista. Muzički saradnik u Mjesečevoj predstavi. Glumac i kompozitor u TV seriji Tragom ptice dodo, glumac u filmovima Andergraund, Život je čudo, scenarista, reditelj i glumac u TV seriji Složna braća. Autor knjige Složna braća. Autor muzike za film Crna mačka beli mačor. Osnivač, kompozitor, tekstopisac i frontmen grupe Emir Kusturica and the No Smoking Orchestra. Sa grupom Emir Kusturica and the No Smoking Orchestra svirao preko 1000 koncerata u više od 40 zemalja sveta. Kompozitor i tekstopisac libreto opere Time of the Gypsies. Oženjen suprugom Sanjom, arhitektom i dizajnerom nameštaja. Imaju dvoje dece – kći Janu i sina Srđana Živi i radi u selu Koraćica, opština Mladenovac.

Nagradno pitanje: Navedite jedan od rock bendova u kojima je svirao Dr. Nele Karajlić

Odgovore slati na e-mail adresu: office@ero.rs

 

You may also like

Leave a Comment