Užice, RS
16°
Делимично облачно
1ч2ч3ч4ч5ч
15°C
14°C
14°C
14°C
14°C
Home MestoUžiceDešavanja Početak školske godine pod zvezdanim nebom

Početak školske godine pod zvezdanim nebom

by Velimir Popovic
Štand dnevnog lista „Danas”

Štand dnevnog lista „Danas”

Dnevni list „Danas” je u ponedeljak, 2. septembra povodom početka školske godine obradovao Užičane sa nekoliko akcija. Na Trgu partizana od 9 do 15 časova uz kupljeni primerak novina poklanjane su knjige, a u sportskoj hali „Veliki park” bio je postavljen mobilni planetarijum Centra za promociju nauke iz Beograda.

Užičani su iskoristili priliku i svoju kućnu biblioteku su obogatili knjigom u okviru akcije „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca” na štandu dnevnog lista „Danas” gde su uz kupovinu novina dobili jednu knjigu po sopstvenom izboru.

Mobilni planetarijum

Mobilni planetarijum

Užičkim školarcima je prvi školski dan počeo zanimljivo posetom mobilnom plantarijumu gde je njih 250  imalo priliku da  u tom sfernom bioskopu koji projektuje slike nebeskih tela proširi svoja znanja iz oblasti prirodnih nauka i sazna nešto novo o nebeskim telima iz predavanja stručnih predavača Centra za promociju nauke iz Beograda.

Nevena Grubač iz Centra za promociju nauke

Nevena Grubač iz Centra za promociju nauke

—Danas smo najviše pričali o opštim stvarima vezanim za astronomiju. Deca su mogla da saznaju neke zanimljivosti iz sunčevog sistema, upoznavali smo ih sa karakteristika planeta, pokazali smo im kako izbliza one izgledaju, kako se rotiraju, kakva im je dinamika, ali smo pričali i o sazvežđima, malo i o mitološkoj pozadini koja se krije iza sazvežđa, starogrčkoj kulturi koja nam je ostavila veliko astronomsko nasleđe—navela je Nevena Grubač iz Centra za promociju nauke iz Beograda i dodala da je odziv dece bio odličan i da su đaci iz Užica pomno slušali predavanja, ali i da se nada da im je ovo bio zanimljiv početak škole pod zvezdanim nebom.

U okviru akcije dnevnog lista „Danas” prvoj osnovnoj školi kralja Petra II je poklonjena pametna tabla za unapređenje pedagoško–didaktičkog rada, a Narodna biblioteka je dobila knjige u izdanju Dan grofa, preduzeća koje izdaje dnevni list „Danas”.

 

You may also like

Leave a Comment