Užice, RS
20°
Делимично облачно
8ч9ч10ч11ч12ч
22°C
23°C
23°C
23°C
23°C
Home VestiHronika Početak Grejne Sezone Vraća Stari Problem U Užice: Počelo Primenjivanje Mera

Početak Grejne Sezone Vraća Stari Problem U Užice: Počelo Primenjivanje Mera

by Velimir Popovic

Na početku još jedne grejne sezone Užice se nalazi pred novim izazovima kako zaštititi kvalitet vazduha i u skladu sa tim već je preduzet veliki broj mera i aktivnosti u cilju smanjenja zagađenja, a jedna od novih mera za smanjenje aerozagađenja podela 10 hiljada besplatnih plastičnih vreća za odlaganje ohlađenog pepela.

Ideja je da svako domaćinstvo, ohlađen i osušen pepeo stavlja u kese i deponuje na prostor pored kontejnera, na mesta gde se odlaže otpad. JKP “Bioktoš” će vršiti odnošenje vreća sa pepelom po planu redovnog odnošenja sa 300 lokacija, gde su se nalazile posude, a sa ostalih lokacija po redovnom planu odnošenja otpada, piše Rina.

Grad Užice je u prethodnom periodu određena sredstva iskoristio za rešavanje ovog gorućeg problema koji utiče na zdravlje stanovništva, naročito u našoj urbanoj sredini. Izvršena je konverzija 75% kapaciteta Gradske toplane, ostala je još jedna kotlarnica koja treba da se konvertuje.

U poslednjih pet godina grad Užice je jedinstven u Srbiji po tome što sufinansira stambene objekte, odnosno pomaže energetsku efikasnost kroz sufinansiranje nabavke kotlova na pelet i gas, ugradnju stolarije i spoljne izolacije. Akcijom čišćenja odžaka, koja je pokrenuta 2017. godine, konstatovali smo da čistiji odžaci mnogo manje emituju štetne materije u vazduh i zbog toga je izuzetno bitno njihovo održavanje u individualnim domaćinstvima – rekla je Nada Jovičić član gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine.

Na sajtu grada Užica nalazi se zvanična stranica odnosno baner Kvalitet vazduha gde se svi naši sugrađani mogu informisati o kvalitetu vazduha, ali i postaviti pitanja i dati sugestije vezane za poboljšanje kvaliteta vazduha.

zagadjenost vazduha

Jovičić je navela da je u gradu zastupljen veliki broj automobila, mnogo više nego pre 30 godina, što znači da korišćenje motornih vozila u velikoj meri utiče na kvalitet vazduha, jer po sadašnjim standardima većina motornih vozila koja se koriste nisu energetski efikasna, odnosno koriste neefikasne motore i goriva.

Što se tiče čistog kiseonika u našem gradu veoma je bitan projekat “Udahnimo vazduh prirodi” koji je podržan od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, gde je do sada pošumljeno 5 ha gradskog područja, a početkom naredne sedmice u planu je pošumljavanje još 9 ha. Takođe, postavljene su i posebne posude za prikupljanje pepela gde se smanjilo paljenje kontejnera za 70%.

Na gradskoj Skupštini usvojen je Plan kvaliteta vazduha, podržan od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine, a na snazi je i Odluka o korišćenju isključivo prirodnog gasa za one pravne subjekte čiji je osnivač Grad Užice – istakla je Jovičić.

Pored ovih, realizacija ekološke akcije “16 hiljada stabala za 16 hiljada ložišta” počeće naredne sedmice. Do sada se za stabla prijavilo oko 500 domaćinstava, a na proleće se nastavlja akcija.

 

Izvor: Zlatiborske Novine

You may also like

Leave a Comment