Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home Vesti Ko ima plac na Goliji sad može dobro da se „opari“, cena ara ide i do 10.000€

Ko ima plac na Goliji sad može dobro da se „opari“, cena ara ide i do 10.000€

by Velimir Popovic
0 comment

Korona je definitivno promenila mnogo toga a pre svega svest građana o važnosti čiste i netaknute prirode. Zlatibor, Kopaonik ili Divčibare su odavno dostigli svoej cenovne maksimume ali je zato ostala manje poznata, kraljica među planinama-Golija.

Istina, do nedavno. Danas se plac na ovoj vazdušnoj banji prodaje za nekoliko hiljada evra po aru dok su se za toliko do pre nekoliko godina prodavala čitava domaćinstvba.

Naime, do pre deset godina čitali smo novinske članke sa naslovima „Zemlju neće ni za džabe“, jer se kompletno imanje na Pešteru, Goliji i Rogozni, površine i do 10 hektara, sa dobrom šumom, moglo kupiti za 10.000 evra, a često i jeftinije.

Prodavci su obično bili naslednici koji nisu imali nameru da se vraćaju u ovaj kraj. Ukoliko tada nisu prodali zemlju, danas za isti plac mogu zgrnuti dosta više novca.

Golija sve popularnija kupcima

Odgovor na pitanja koja li je tajna naglog skoka potražnje koji je za posledicu imao i skok cena i da li Golija ide stopama Zlatibora potražili smo od Milanka Boškovića vlasnika agencije za prodaju nekretnina.

S obzirom na to da je projekat razvoja Golije kao turističke destinacije proglašen od strane Vlade Srbije kao projekat od strateškog značaja, da JP Skijališta Srbije rade na projektovanju ski-staze i žičare i da će auto-put do Požege mnogo značiti za otvaranje Golije, odgovor na prvi deo pitanja može se naslutiti.

– U poslednje dve godine naglo je skočilo interesovanje za Goliju i ovaj kraj. Verovatno udela u tome ima i najavljeni autoput i izgradnja ski-staze. Mnogi sada otkrivaju i prepoznaju potencijal ove planine. Cene placeva su svakako porasle u poslednjih par godina zbog velike potražnje. U ovom trenutku veliki broj placeva je rasprodat, kaže Milanko za Espreso i dodaje da se još devedestih kupovalo i gradilo na Goliji, ali popularnost nije bila velika kao sada.

A sada cenu ara diktira lokacija, a ar zemljišta i na najneprivlačnijim terenima teško se može naći ispod hiljadu evra. Najskuplja i najtraženija su zemljišta uz asfaltni put preko Golije u njenom najatrakvinijem delu gde je dozvoljena gradnja.

– Cena ara se kreće od 1000 evra pa naviše, sve zavisi od lokacije. Ako je u blizini puta cifra ide i do 10.000 evra, ističe naš sagovornik.
Milanko navodi i da su mnogi prepoznali isplativ biznis u kupovini placeva na Goliji dok im cena još nije „otišla u nebesa“. Ko je tada kupio parcelu, danas se „opario“.

– To je klasični biznis. Ljudi su prepoznali isplativost ulaganja tj. kupovine placeva dok su još bili jeftiniji, pa su prodavali za dosta više novca kada je skočila potražnja, objašnjava naš sagovornik.

Cena nekretnina u samoj Ivanjici skočila je za oko 30 odsto, dok je na samoj Goliji to znatno više.

IZVOR: Luftika

Za još vesti pratite ERO

#vesti #zlatibor

Related Posts

Leave a Comment