Užice, RS
21°
Делимично облачно
9ч10ч11ч12ч13ч
23°C
24°C
23°C
23°C
23°C
Home SportOstali sportovi Pikado: Užičani na drugom mestu posle četiri kola

Pikado: Užičani na drugom mestu posle četiri kola

by Velimir Popovic

naslovna pikado

U u Medinskoj školi u Užicu u nedelju, 10. novembra odigrani su mečevi trećeg i četvrtog kola prvenstva Srbije u pikadu u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. Užički Pikado klub Pikadere ostvario je polovičan učinak. Prvo su u okviru trećeg kola savladali ekipu Junaković sa 9:7, a u četvrtom kolu bolji od njih bio je klub Piki 035 koji je slavio sa 9:5.

Posle četiri odigrana kola prvo mesto zauzima ekipa Severa iz Subotice sa 10 bodova, a užičke Pikadere su na drugom mestu sa devet bodova.

IMG_4387

Od Nebojše Perovića, predsednika Skupštine pikado federacije Srbije saznali smo da je pikado realtivno nov sport u Srbiji i da je ovo peta sezona državog prvenstva. Postoje dve lige sa po osam klubova u ekipnoj konkurenciji, dok se muškarci u pojedinačnoj konkurenciji takmiče u dva stepena takmičenja u A i B grupi. U A grupi se nalaze 32 vrhunska igrača i pobednik postaje prvak Srbije, a oni koji budu u vrhu B grupe moćiće da se plasiraju u najjaču grupu. Takođe postoji i takmičenje u ženskoj pojedinačnoj konkurenciji.

— Što se države tiče u skladu sa svojim mogućnostima i u skladu sa potrebama ove vrste sporta koji je jedan od najjeftinijih i najmanje zahtevnih, mi smo u sistemu finansiranja kao i ostali nacionalni granski sportski savezi. Što se tiče privrede i sponzora, oni za sad nisu zainteresovani zbog toga jer pikado nije dovoljno popularan sport za njih—kaže Perović.

IMG_4384 copy

Koliko se radi na popularizaciji pikada u Srbiji i da li postoje međunarodna takmičenja kod nas?

— U Srbiji imamo jedan međunarodni turnir, Apatin opet, a uskoro će biti organizovan i Serbian open. To će biti prilika da učestvuju i neki od poznatijih imena iz ovog sporta. Igrači iz svetskog vrha su prilično skupi da bi došli na ova takičenja, ali i ovi koji dolaze na međunarodne turnire su sasvim interesantni.

N. H.

You may also like

Leave a Comment