Užice, RS
32°
Сунчано
15ч16ч17ч18ч19ч
32°C
33°C
32°C
31°C
30°C
Home MestoUžiceDešavanja Otvorena izložba „Dečiji likovni salon” u Gradskoj galeriji Užice

Otvorena izložba „Dečiji likovni salon” u Gradskoj galeriji Užice

by Velimir Popovic

DSC_6594

Izložba „Dečiji likovni salon” koja je nastala kao rezultat saradnje Gradske galerije i osnovnih škola iz Užica u okviru programa „Dohvati umetnost” otvorena je u četvrtak 30. oktobra u prizemlju galerije.  Na izložbi su prikazani radovi koji su nastali kao produkt interaktivnih radionica nakon izložbi koje je ralizovala galerija : Dva sveta (Robert Bjelik i Danijel Salaj), Magija boje i poteza– retrospektiva porteta (Božidar Kovačević), Defragmentacija slike (Karolina Mudrinski), Tesli u čast (grupa autora) , Presek ( Milovan Dagović Dago), Influence (grupa autora). Kako je u svom obraćanju istakao direktor galerije Zoran V. Cvetić kroz ove radionice od 2009. g. od kada je zaživeo program „Dohvati umetnost” pa do ove izložbe , prošlo je oko 3 000 najmlađih Užičana.

DSC_6637

— Projekat je tako koncipiran da obuhvata različite didaktičke metode koje , u skladu sa izložbom koju prate i , prilagođene uzrastu dece, pomažu da se na pravi način približe umetnosti i shvate njen značaj kao i da nauče neke osnovne elemente. Jedan od razloga zašto funkcionišemo jeste i  pedagoško iskustvo koje imamo, a i u okviru škola postoji saznanje da je uzrast dece do IV razreda osnovne škole najprijemčiviji za osnovna saznanja o umetnosti . Ovim radionicama ne samo da se stvaraju budući umetnici, otkrivaju talenti i aspiracije nego i formira buduća publika– rekao je Zoran V. Cvetić.

Izložbu je, u ime autora– najmlađih Užičana otvorila Helena Vuković, učenica IV razreda Prve osnovne škole Kralja  Petra II koja je istakla svoje zadovoljstvo učešćem u radu ovih radionica.

DSC_6667

 

Ono što je Zoran V. Cvetić još istakao jeste da se značaj ovih radionica ne ogleda samo u približavanju likovne umetnosti deci nego se na njima raspravlja i o drugi oblicima umetnosti i drugim institucijama kulture kroz odgovore na pitanja: Šta je galerija? Šta je muzej? Koja je razlika? Šta je pozorište? Koje su sličnosti između ovih institucija? i sl. i  na taj način se stvaraju osnovni elementi budućeg posetioca ovih institucija kulture kao i postavljanje prvih kriterijuma o kulturi i odnosu pojedinca prema njoj.

U interaktivnim radionicama čiji učesnici su imali priliku da zainteresovanim posetiocima pokažu svoje radove učestvovala su deca iz osnovnih škola: Prva osnovna Kralja Petra II, Dušan Jerković, Nada Matić, Stari grad, Slobodan Sekulić kao i predškolci iz ustanove Dečiji vrtić iz  Užica.

DSC_6672

Kao rezltat iskustva u radu na ovim radionicama nastao je i katalog „Dohvati umetnost” u kome se uz fotografije ,na veoma konkretan i pedagoški analitičan način opisuje  proces nastanka ove izložbe kao i prateće teme, a koji je kao izdanje Gradske galerije predstavljen na ovogodišnjem  Sajmu knjiga u Beogradu.

Izložba „Dečiji likovni salon” otvorena je do srede 05. novembra 2014.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment