Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

DSC_6745

U Gradskoj galeriji Požega u utorak 04. novembra otvorena je izložba crteža Olivera Veljovića. Radi se o umetniku mlađe generacije (1975) , rođenom u Kruševcu koji je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu , odsek zidno slikarstvo. Oliver Veljković će otvaranje njegove, pete po redu samostalne izložbe u Požegi pamtiti i kao datum kada je postao otac. Iz tog razloga umetnik nije bio prisutan na otvaranju, pa je direktor KC Požega Slađana Petrović Varagić u njegovo ime ali i u ime galerije pozdravila prisutnu publiku:

— Oliver Veljković se bavi slikom i crtežom i njegove teme su uglavnom porteti. Na ovim dcrtežima možemo da vidimo da , pored klasične teme porteta, umetnik u svoji radovima veliku pažnju posvećuje preispitivanju različitih pojmova modernizma i humanog liberalizma. Zapravo, on preispituje identitet, poredak, subjekt i nekako u tim crtežima koji imaju dodira i sa fotografijom i filmom dolazi do zaključka da je današnji svet postao dosta izveštačena tvorevina koje potire identitet i u kojoj pojedinac , jedinka sa autetničnim identitetom nije dobrodošao…

DSC_6728

Slađana Petrović Varagić je na otvaranju izložbe , na pitanje novinara, govorila i o planovima rada Gradske galerije do kraja godine:

– Izložba crteža Olivera Veljikovića traje do 26.novembra a potom  bi trebalo da uđemo u program adaptacije galerije. Naime , Ministarstvo kulture i informisanja je odvojilo određena sredstava za adaptaciju podova i zidova galerije, i pošto su zakonski preduslovi ispunjeni i ispoštovane sve procedure, nadam se da će adaptacija biti završena za dve nedelje. Nakon toga, planiramo izložbu pod nazivom „Požeški decembar” na kojoj, kao institucija kulture želimo da publici predstavimo naše umetnike koji se amateriski bave umetnošću . Reč je o zajedničkoj izložbi požeških umetnika Rajka Novakovića i Miroslava Jovićevića.

DSC_6746

M.Nikolić

Related Posts

Leave a Comment