Home MestoUžiceDešavanja Otvoren pozorišni Festival „Majske čarolije za decu”

Otvoren pozorišni Festival „Majske čarolije za decu”

by Velimir Popovic
U Narodnom pozorištu u Užicu danas je svečano otvoren Festival „Majske čarolije za decu”. Dobrodošlicu deci i roditeljima u publici su prvo poželeli mladi glumci polaznici „Škole glume Tanje Jovanović”, kao i Jelena Vasović, članica gradskog veća zadužena za kulturu, obrazovanje i sport, koja je otvorila Festival.
U svom obraćanju prisutnima Vasovićeva je istakla je ovaj Festival organizovan sa ciljem da svi zajedno rade na temeljnom, kulturološkom i pedagoškom unapređenju estetskog  odgoja dece i mladih kao i njihovom kreativnom daljem razvoju.
—Pokušavalo se odgovoriti na pitanje šta čini uticaj pozorišta na decu i mlade jedinstven  u odnosima na delovanje drugih umetničkih formi i ukazalo se na kombinovanje mnogih umetničkih formi kao što je pisanje, gluma, režija, dizajn kojima se služi pozorište, radi čega gledanje predstava za  decu može biti dobar način uče i razumeju druge umetnosti. Kroz  dešifrovanje različitih pozorišnih znakova deca koriste asocijacije i razvijaju maštu, takođe se ukazalo na značaj i jedinstvenost direktne interakcije između izvođača i dece koji tokom izvedbe podstiču kod dece razvoj socijalnih veština poput empatije, kreativnog rešavanja problema komunikacije. Pozorište nudi deci uživanje i priliku za kreativnom percepcijom, kao i mogućnost da uče. U nadi da ćete uživati u predstavama i da će vas podstaći da tražite nove i neistražene puteve proglašavam Festival otvorenim —rekla je Vasovićeva.
Ljiljana Matić, organizator Festivala je rekla da su upravo ozarena dečja lica najbolja potvrda onoga što su priređivači Festivala u stvari želeli da postignu.
— Hteli smo da izazovemo pažnju, da pokažemo da najmlađi gledaoci, oni na kojima će se jednog dana temeljiti budućnost ove kuće, zaslužuju ovako nešto i da im je to potrebno. Otvorili smo vrata za ta najmlađa lica i ponudili smo najbolje što se ovog trenutka može ponuditi. Danas je to  predstava Lepotica i zver, zatim su tu Trnovita Ružica, Gusari, Crvenkapa i Radoznalo slonče. Nadam da ćemo sledeće godine imati ne samo više vremena, nego više ideja, jer su nam one dragocene. Karata će sudeći po interesovanju biti za one najbrže, ali bez obzira na to, svi koji budu želeli da dođu u pozorište će biti u prilici da odgledaju predstave.
Prvog dana Festivala „Majske čarolije za decu” na programu je bila predstava „Lepotica i zver”, Kruševačkog pozorišta koju danas možete pogledati još jednom u terminu od 18 časova. U utorak, 12. maja u 12 časova deca će imati priliku da pogledaju predstavu Trnova Ružica, Spasoja Ž. Milovanovića, a u režiji Nemanje Rankovića, užičkog Narodnog pozorišta, u sredu, 13. maja u 10 i 12 časova na programu će biti predstava Gusari, Miloša Janošeka, a u režiji Jan Čanija, Knjaževsko–Srpskog teatra iz Kragujevca, u četvrtak, 14. maja u 12 i 14 časova biće izvedena predstava Crvenkapa tekst braće Grim, a u režiji Dobrine Mirčeve, pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović” iz Zaječara, dok će u petak, 15. maja u 12 i 18 časova biti predstava, Radjarda Kiplinga, a u režiji i adaptaciji Todora Valova, Pozorišta za decu Kragujevac.
Karte se na blagajni Narodnog pozorišta Užice mogu kupiti svakog dana po ceni od 100 dinara za organizovane grupe dece iz škole i vrtića i 200 dinara za pojedinačne ulaznice.
M. H.

You may also like

Leave a Comment