Užice, RS
18°
Ведро
2ч3ч4ч5ч6ч
17°C
16°C
16°C
16°C
16°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Otvoren 25. Regionalni užički likovni salon

Otvoren 25. Regionalni užički likovni salon

by Velimir Popovic

galerija1

Likovna umetnost ispoljena različitim tehnikama autora sadržaj je Regionalnog likovnog salona koji je 25–ti put otvoren 17. decembra u Gradskoj galeriji u Užicu i traje do kraja januara 2014.

Direktor Galerije, Zoran Cvetić je istakao da je to jedan mali jubilej koji, s obzirom na broj godina koliko postoji u Užicu, okupljajući umetnike, likovne stvaraoce iz celog regiona i poštovaoce umetnosti, doprinosi da održavanje ovog Salona i kvalitet radova donekle i opravdava opstanak i rad Gradske galerije. Imajući u vidu ocene selekcione komisije i žirija koga su  sačinjavali: Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti iz Beograda, Katarina Babić, istoričar umetnosti iz Kragujevca i Dragan Dimić, likovni umetnik iz Užica, ovogodišnji dobitnici nagrada Salona su:

—Nagrada Salona –Vesna Aćimović Panić

—Pohvala Salona–Bojana Kostadinović

—Pohvala Salona–Sara Kostić

Ovom prilikom, direktor Gradske galerije je istakao da su među ovogodišnjim učesnicima Salona zastupljeni i umetnici koji su izlagali na prvom Salonu–akademski slikari Obrad Jovanović, Radomir Vergović i vajar Nikola Petronijević.

Salon je otvorio član Gradskog veća za kulturu Radovan Ristović koji je rekao:

—Za grad Užice i Gradsku galeriju je jako značajno što gaji ovako lepu tradiciju dugu već dvadeset pet godina i što  nikakve političke ili promene rukovodstava Galerije do sada nisu dovele u pitanje održavanje manifestacija ovog tipa. Ono na šta posebno mogu da budem ponosan, jeste da su sve tri dobitnice nagrada ovogodišnjeg Salona iz Umetničke škole Užice, jedna kao nastavnica a dve kao bivše učenice, čime se pokazalo opravdanim njeno osnivanje i rad, budući da su kroz nju prošli učenici iz cele zapadne Srbije.

galerija2

Nagrada Salona, radovi Vesne Aćimović Panić

Direktor Gradske galerije, Zoran Cvetić, na naše pitanje da li se nešto promenilo ove godine u odnosu na prošlu i daljim planovima u radu Galerije je izjavio:

—Prošle nedelje smo imali Umetnički savet u novom sazivu i koncipirali dalji rad. Uvek sam se zalagao da ovde budu zastupljene sve likovne poetike–i likovna i primenjena umetnost. Ne bih želeo da bude da pretežiram neku od vrsta likovnosti. Ove godine planiramo da program rada Galerije bude mnogo širi, od grafike, crteža, slike, stripa pa čak i karikature. Nadam se da ćemo uspešno ostvariti saradnju sa Narodnim muzejom iz Beograda, nastaviti tradicionalno dobru saradnju sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti. U proteklim godinama imali smo nekoliko uspešnih izložbi scenskog kostima, kao što je bila izložba Snežane Kovačević, Angeline Atlagić u saradnji sa Muzejom pozorišne umetnosti, Bojana Kostadinović u saradnji sa Fakultetom primenjene umetnosti. To samo dokazuje da su mladi ljudi u ovoj zemlji talentovani, ali im treba dati šansu. Imali smo i fantastične radionice, u sklopu projekta „Dohvati umetnost”, gde u saradnji sa užičkim osnovnim školama i decom nižeg školskog uzrasta, na jedan drugačiji način kroz različito koncipirane teme pokušavamo da deci približimo ne samo Gradsku galeriju kao ustanovu nego i predmet izložbe koji je u toku, na primer na osnovu jedne slike damo deci temu na osnovu one koji stvaraju.

Pohvala Salona-rad Sare Kostić

Pohvala Salona-rad Sare Kostić

Uz najavu da ćemo u prostoru Gradske galerije u toku naredne godine imati priliku da vidimo različite sadržaje od tekovina savremene multimedijalne umetnosti kojom stvaraoci daju doprinos vremenu u kome žive, do klasičnih postavki likovnog i primenjenog stvaralaštva, direktor Zoran Cvetić, sugrađanima je, ovim putem, poželeo srećnu Novu godinu, puno zdravlja i što više dešavanja iz oblasti kulture koja je najsnažniji duhovni temelj svakog čoveka, a i šire zajednice.

Milunka Nikolić

You may also like

Leave a Comment