Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home MestoUžiceDešavanja Osvojite knjigu „Ubistvo u parohijskom dvoru”

Osvojite knjigu „Ubistvo u parohijskom dvoru”

by Velimir Popovic

 

U saradnji sa Izdavačkom kućom Laguna, gradski portal Ero vam ovog utorka poklanja knjigu Ubistvo u parohijskom dvoru, Agate Kristi. Da bi ova knjiga postala vaša potrebno je da se u toku današnjeg dana javite i tačno odgovorite na nagradno pitanje koje se nalazi na kraju teksta. Odgovore šaljite na e-mail adresu nebojsa.hobetko@gmail.com

UBISTVO U PAROHIJSKOM DVORU, Agata Kristi

Ukratko o knjizi

Prvi tajanstveni slučaj gospođice Marpl.

Sadržaj

„Onaj ko bi ubio pukovnika Protera“, izjavio je paroh razmahujući nožem kojim je sekao komad kuvane govedine, „učinio bi svetu veliku uslugu!“

Nije to bila rečenica dostojna jednog sveštenog lica. Vratiće se da muči sveštenika koji ju je izgovorio svega nekoliko sati kasnije, kada u njegovoj radnoj sobi pukovnik Protero bude pronađen ubijen iz pištolja. Gospođica Marpl će ubrzo zatim otkriti da su u selu mnogi imali motiv da ubiju pukovnika.

Objavljivanje ovog romana bilo je istorijski događaj u okvirima detektivskih romana jer je njime na scenu stupila gospođica Marpl, još jedan neobičan lik Agata Kristi kojeg čitaoci obožavaju. U prvom tajanstvenom slučaju gospođice Marpl na probu su stavljene sve njene moći zapažanja i zaključivanja. Ona je prošla test, nepogrešivo. Nadamo se da će kao i dosad, osvojati srca i novih generacija čitalaca.

Drugi o knjizi

„Kada je sasvim svoja na svome kao u ovoj knjizi, Agatu Kristi je nemoguće prevazići.“ Saturday Review of Literature

 Prethodno objavljeni naslovi

Serijal Slučajevi Herkula Poaroa (Tajanstveni događaji u Stajlsu, Lord Edžver je mrtav, Smrt u oblacima).

O autorki

Agata Kristi je najobjavljivanija autorka svih vremena. Jedino Biblija i Šekspir premašuju ukupni tiraž njenih dela – pro­dato ih je milijardu na engleskom jeziku i još milijardu u prevodu na stotinu drugih jezika. Napisala je osamdeset detektivskih romana i zbirki priča, devetnaest pozorišnih komada, dva memoarska dela i šest ljubavnih romana pod pseudonimom Meri Vestmakot.

U pisanju detektivske proze prvi put se okušala dok je za vreme Prvog svetskog rata radila u jednom bolničkom dispanzeru.Već u svom prvencu, naslovljenom Tajanstve­ni događaj u Stajlsu, stvorila je sada legendarnog Herkula Poaroa. Potom je u romanu Ubistvo u vikarijatu, objavlje­nom 1930.godine, uvela među čitalaštvom mnogo voljenu gospođicu Džejn Marpl. Od ostalih likova koji se pojavljuju u više njenih romana tu su Tomi i Mrvica Beresford, privat­ni detektiv Parker Pajn i detektivi Skotland jarda viši inspek­tor Batl i inspektor Džap.

Nagradno pitanje: Kako se zove najpoznatiji detektiv kojeg je „stvorila” Agata Kristi?

Odgovore slati na e-mail adresu: nebojsa.hobetko@gmail.com

You may also like

Leave a Comment