Užice, RS
19°
Сунчано
8ч9ч10ч11ч12ч
21°C
23°C
25°C
27°C
28°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Osvojite knjigu Mačka i miš, Gintera Grasa

Osvojite knjigu Mačka i miš, Gintera Grasa

by Velimir Popovic

Macka-i-mis

U saradnji sa Izdavačkom kućom Laguna, gradski portal Ero vam ovog utorka poklanja knjigu Mačka i miš, Gintera Grasa. Da bi ova knjiga postala vaša potrebno je da se u toku današnjeg dana javite i tačno odgovorite na nagradno pitanje koje se nalazi na kraju teksta.  Odgovore šaljite na e-mail adresu nebojsa.hobetko@gmail.com

MAČKA I MIŠ, Ginter Gras

Ukratko o knjizi

Novela koja zajedno sa romanima Limeni doboš  i Pseće godine čini tzv. gdanjsku trilogiju.

Gdanjsk tokom Drugog svetskog rata. Pripovedač se seća scene iz detinjstva kada je crna mačka skočila na „miša“ – adamovu jabučicu – njegovog prijatelja Malkea. Ovaj incident pokrenuće lavinu događaja koji će na kraju dovesti do toga da Malke postane nacionalni heroj.

Sadržaj

Tinejdžera Joakima Malkea priroda je obdarila pozamašnom adamovom jabučicom. Kada se jednoga dana crna mačka prikrade i skoči na njegovu izbočinu na vratu veliku poput miša, ovaj incident će odrediti Malkeovu sudbinu. Izopšten, ne samo zbog svoje telesne mane nego i zbog svoje genijalnosti, natprirodne sposobnosti dugog ronjenja, istančanog osećaja za etiku i prerane zrelosti, Malke ulaže ogromne napore da izvede niz neverovatnih podviga koji će čak dovesti do toga da postane nacionalni heroj. Ali cena koju će ovaj izuzetni pojedinac platiti sistemu zbog svojih vrlina biće previsoka.

Virtuozno napisana, novela Mačka i miš puna je duhovitih epizoda, u čijoj se pozadini krije potresna priča o pokušaju da se sačuva ljudsko dostojanstvo u strahotama totalnog rata i politike koja je do njega dovela.

Drugi o knjizi:

„Jednako provokativno kao i Limeni doboš.“ New York Times

„Ginter Gras je najoriginalniji savremeni pisac.“ Džon Irving

„Briljantno napisana priča.“  Saturday Review

Prethodno objavljeni naslovi

Limeni doboš, Pseće godine

 O autoru

Rođen u Gdanjsku 1927. Otac mu je bio protestanstke vere, a majka katolkinja poljskog porekla. Sa četrnaest godina pristupio je Hitlerovoj omladini, a s petnaest je bio dobrovoljac u podmorničkoj službi. Godine 1944. pristupio je Vafen SS i služio u Desetoj SS tenkovskoj diviziji sve dok 1945. nije bio ranjen, nakon čega je završio najpre u američkom, a potom u britanskom logoru za ratne zarobljenike. Prvu zbirku pesama objavio je 1956. Zatim su usledile pozorišne drame Ujak i Poplava. Pisanje Limenog doboša završeno je 1959. Novela Mačka i miš objavljena je 1961, a Pseće godine, koje su upotpunile tzv. gdanjsku trilogiju, 1963. godine. Usledio je period Grasovog angažmana u Socijaldemokratskoj partiji Nemačke, koji je ujedno i period plodnog stvaralačkog rada. Njegov bogat književni opus doneo mu je brojne ugledne književne nagrade i intelektualne počasti. Kada je, međutim, 1999. dobio Nobelovu nagradu za književnost, mnogi su smatrali da je ovo prestižno priznanje moglo i da sačeka zbog Grasovih nepopustljivih i ponekad nepopularnih političkih stavova. Objavljivanje memoarske proze Ljušteći luk (2007) naročito je izazvalo kontroverze  i pretvorilo se u javni skandal, jer je tu Gras prvi put progovorio o svom učešću u nacističkim vojnim formacijama.

Nagradno pitanje: Navedite nekoliko ranijih dela Gintera Grasa?

Odgovore slati na e-mail adresu: nebojsa.hobetko@gmail.com

You may also like

Leave a Comment