Užice, RS
23°
Ведро
2ч3ч4ч5ч6ч
22°C
22°C
21°C
21°C
21°C
Home Društvo Osvojite knjigu Drugi krug

Osvojite knjigu Drugi krug

by Velimir Popovic

Drugi krug

U saradnji sa Izdavačkom kućom Laguna, gradski portal Ero vam ovog utorka poklanja knjigu Drugi krug, Miljenka Jergovića i Svetislava Basare. Da bi ova knjiga postala vaša potrebno je da se u toku današnjeg dana javite i tačno odgovorite na nagradno pitanje koje se nalazi na kraju teksta.  Odgovore šaljite na e-mail adresu nebojsa.hobetko@gmail.com

DRUGI KRUG, Miljenko Jergović i Svetislav Basara

Ukratko o knjizi

Dva poznata pisca razmenjivali su nekoliko godina pisma i utiske o zbivanjima svako u svojoj sredini, ali i šire, i ispisali neku vrstu hrvatsko-srpskog dnevnika. Nakon knjige Tušta i tma, prepiska se nastavlja u Drugom krugu. Zainteresovani za savremene teme: kultura, društvo i politika na Balkanu.

Sadržaj

I u „drugom krugu“ svoje prepiske Miljenko Jergović i Svetislav Basara nastavljaju, kako kaže jedan od njih, „sa ogovaranjem ovog palog sveta“. Njihove teme su terorizam, savremena Evropa i Rusija, putokazi na našim putevima, lektira ova dva pisca ali i lektira balkanskih predsednika, paljenje zastava, kolektivno, individualno i fantomsko sećanje, bekstvo unapred, pesimizam i depresija, ratovi i gradovi naše prošlosti, prostor i vreme kroz prizmu istorije – i sve to u duhovitim i pronicljivim opaskama ispod kojih se pomalja kritički duh i duboko promišljanje pojava, običaja, ljudi i događaja u savremenom svetu, pre svega u balkanskom podneblju kojem oba pisca pripadaju.

Jergović i Basara naizmenično pokreću različita pitanja i podjednako lucidno na njih uzajamno odgovaraju, nadovezujući se na nove i drukčije teme koje jedne iz drugih proizilaze. U tom uzajamnom podsticanju ova prepiska poprima formu zbirke ogleda rasterećene svojih žanrovskih stega, i utoliko se čita lako, kao uzbudljivo i relevantno štivo koje se tiče sviju nas i koje razotkriva mnoge naše predrasude i zablude.

Prethodno objavljeni naslovi

Tušta i tma

O autorima

Miljenko Jergović (1966, Sarajevo), živi na selu pokraj Zagreba, piše i objavljuje na svom jeziku. U Srbiji je od 2001. objavio osam proznih knjiga, romana i zbirki kratkih priča.

Svetislav Basara (1953, Bajina Bašta), romansijer, pripovedač i dramski pisac. Autor je više od dvadeset knjiga – romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja. Laguna je objavila Anđeo atentata, Gnusoba, Fama o biciklistima, Dugovečnost, Mein Kampf, Srce zemlje, Napuklo ogledalo, Mongolski bedeker, Sveta mast, Ukleta zemlja i Looney Tunes. Dobitnik je Ninove nagrade za roman Uspon i pad Parkinsonove bolesti i prvi je dobitnik stipendije iz Fonda „Borislav Pekić“ za rukopis u nastajanju.

Nagradno pitanje: Kojim temama se Jergović i Basara bave u knjizi Drugi krug?

Odgovore slati na e-mail adresu: nebojsa.hobetko@gmail.com

You may also like

Leave a Comment