Užice, RS
22°
Сунчано
9ч10ч11ч12ч13ч
25°C
26°C
28°C
29°C
27°C
Home MestoUžiceArhitektura Osvećeni temelji za izgradnju parohijskog doma Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu

Osvećeni temelji za izgradnju parohijskog doma Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu

by Vladimir Gujanicic

Užice – U prisustvu ministra kulture i predsednika Građevinskog odbora Nikole Selakovića i gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević, osvećeni su temelji budućeg parohijskog doma i parohijske sale Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Krčagovu.
Podsetivši da je sama crkva izgrađena za samo tri godine, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević izrazila je očekivanje da će i parohijski dom i sala biti izgrađeni veoma brzo.
„Zajedničkim naporima i verom uspeli smo da u tri godine sagradimo hram i da obezbedimo neophodnu infrastrukturu. Takođe zajedno uz podršku privrednika i građana jednako brzo izgradićemo i parohijski dom i salu. Ovde smo prošle godine završili izgradnju kišne kanalizacije, omogućili uslove za gasifikaciju i trasirali saobraćajnicu i početkom ove godine je asfaltirali uz podršku užičkih Puteva. Nastavljamo dalje u skladu sa planovima građevinskog odbora na čijem čelu je ministar Nikola Selaković, ponosni na ovu svetinju koja je izgrađena u Užicu posle 177 godina”, poručila je gradonačelnica.

Ministar kulture i predsednik Građevinskog odbora za izgradnju ovog hrama Nikola Selaković izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje nastavku radova na izgradnji kompleksa, koji će kako je istakao, biti i svetovno i kulturno mesto sabiranja Užičana.

„U hramu se služi Gospodu, a u ovom ovde parohijskom domu, storiće se uslovi da se održavaju izložbe, mali koncerti horova ili solista, književne večeri, i ono što je najvažnije, da se nakon službe Božije ovde okupljaju vernici, napajajući se sa duhovnog i kulturnog izvora. Uveren sam da na način kao što smo gradili hram, tako ćemo isto učiniti i sa parohijskim domom i sa objektom u kome će se nalaziti stanovi za sveštenike. Ovde blizu je i škola, nadamo se da će tu biti jedno novo obdanište i da će, kao što rekoh, od zapustelog i zaboravljenog dela Užica, ovaj ovde deo grada postati svojevrsni ukras, u svakom smislu – ukras na ponos i Užičanki i Užičana”.
Protojerej stavrofor Ivan Despić, starešina hrama Pokrova Presvete Bogorodice zahvalio se vernicima, privrednicima, gradu, Građevinskom odboru na čelu sa ministrom Selakovićem na ogromnoj podršci.

„Za kratko vreme, u crkvi je sagrađen zvonik, uskoro će biti parohijski dom, parohijska sala, ovde će moći da se odvija jedan celokupni duhovni život, i da služi nameni kojom služimo Gospoda”.

Gradnja hrama u Krčagovu počela je 2017. godine i to je prva crkva koja je u Užicu izgrađena posle 177 godina.

GZS

You may also like