Užice, RS
15°
Делимично облачно
2ч3ч4ч5ч6ч
14°C
14°C
14°C
14°C
14°C
Home MestoUžiceDešavanja Osnovci iz Čajetine brinu o očuvanju prirode

Osnovci iz Čajetine brinu o očuvanju prirode

by Velimir Popovic

1396684_401512293311827_320030726_n

Učenici Osnovne škole „Dimitrije Tucović” iz Čajetine koji su odlučili da deo svog slobodnog vremena provode u ekološkoj sekciji tu stiču teorijsko znanje iz ekologije i praktično kroz radne akcije čiste i brinu o prirodi. Ujedno oni razvijaju svest i naviku da svoju okolinu treba čuvati i da toliko koliko se odlučimo da poklonimo vremena očuvanju prirodne sredine toliko ćemo u budućnosti moći da uživamo u svim lepotama prirodnih bogatstava.

Ekološka sekcija u OŠ ,,Dimitrije Tucović” aktivno postoji  15 godina. U školama: u Čajetini, izdvojenim odeljenjima na Zlatiboru i u Jablanici ima oko 80 članova sekcije, učenika od petog do osmog razreda, tako da su članovi sekcije đaci starijih razreda. Želju ovih osnovaca koji su angažovani na unapređenju ekološke svesti u našoj opštini i šire pre dve godine prepoznala je i Lokalna samouprava koja je ekološku sekciju nagradila za Dan opštine.

— U ekološku sekciju mogu da se učlane svi koji žele, ali obično su tu đaci koji imaju više kreativnosti i ljubavi prema prirodi od drugih, oni koji više vremena provode u školi i koji puno istražuju i uče. Kroz predavanja polaznici uče o kompostiranju, reciklaži, saznaju kako se vrši selektiranje otpada, stiču saznanja o zagađivanju vode, vazduha, hrane i kako se boriti protiv svih vrsta zagađivanja—priča mr Zorica Milosavljević, profesor biologije koja vodi ekološku sekciju.

Mladi ekolozi sa nastavnicom biologije mr Zoricom Milosavljevic

Mladi ekolozi sa profesorom biologije mr Zoricom Milosavljevic

Članovi sekcije učestvuju u mnogim akcijama uređenja i tako na pravi način sprovode stečena teorijska znanja, ali ujedno utiču i podstiču druge da im se pridruže u očuvanju prirode.

—Članovi sekcije učestvuju u akcijama uređenja u saradnji sa KJP ,,Zlatibor“, lokalnom upravom –Ekološki inspektor, akcijama u saradnji sa vrtićem povodom obeležavanja važnih ekoloških datuma, imaju razne radionice, a pripremaju i izložbe radova sa ekološkim temama. Prikupljaju tokom školske godine stari papir od pojedinaca ili institucija, a prikupljeni papir prodaju, a  novac koriste za finansiranje rada sekcije, realizaciju eko-izleta, nabavku nastavnih sredstava ili pomažu odlazak na ekskurziju ugroženim učenicima. Ekolološkim  akcijama je ostvarena saradnja škole sa KJP ,,Zlatibor”, mesnim zajednicama, Lokalnom upravom i udruženjima građana. Članovi sekcije svake godine u proleće i jesen u saradnji sa Mesnim zajednicama, KJP „Zlatibor” i opštinskom upravom vrše uređenje Čajetine i Zlatibora i prostora oko puteva i magistralnog puta. Učestvuju u akcijama „Očistimo Srbiju”.

1418322_401512309978492_967893313_n

Prema rečima mr Zorice Milosavljević OŠ „Dimitrije Tucović”, koja je je od 1. septembra član međunarodnog programa Eko –škole će u zajednički problem očuvanja životne sredine uključiti sve institucije, organizacije, privrednike, medije sa izabranom temom Energija i pokušaće kroz zajedničko angažovanje da unaprede uštedu energije u školi i domaćinstima.

—Ako budemo dovoljno uspešni, dogodine ćemo dobiti sertifikat međunarodne Eko-škole i nastaviti krupnijim koracima da rešavamo i druge, krupnije probleme. U našoj opštini OŠ,,Dimitrije Tucović“ je prepoznatljiva po ekološkoj sekciji i po tome da je škola nosilac dugogodišnje ekološke edukacije. Istakla bih i da deca  utiču na roditelje, pošto se i oni uključuju u naše akcije: radionice i sastanke. Roditelji su članovi eko-odbora naše Eko škole. Učenici menjaju ponašanje, mada je to spor proces, ali se primećuje poboljšanje, pre svega zato šti ih je sve više aktivno u sekciji —rekla je Milosavljevićeva.

1376275_401512289978494_1152877304_n

Ekološka sekcija je tokom prethodnih godina učestvovala na nekoliko konkursa i realizovala nekoliko ekoloških projekata.

—Na konkursu Ministarstva prosvete i sporta u saradnji sa Rotary klubom iz Berna 2006. godine osvojili su četiri računara i lap top, a takođe i sledeće godine na konkursu ,,Cveće – simbol estetike i lepote,, uredili su školsko dvorište i nastavnički ulaz, i kao nagradu, ponovo dobili četiri računara i lap top. U toku prethodne školske godine realizovan je projekat ,,Budimo čuvari ozona” zajedno sa još devet škola zlatiborskog okruga. Tokom projekta u školi su realizovani predstava, više predavanja i radionica na temu zaštite ozonskog omotača—objašnjava Milosavljevićeva.

M. H.

 

You may also like

Leave a Comment