Užice, RS
21°
Делимично облачно
9ч10ч11ч12ч13ч
23°C
24°C
23°C
23°C
23°C
Home MestoUžiceDešavanja Očuvanje tradicije kroz pesmu i igru

Očuvanje tradicije kroz pesmu i igru

by Velimir Popovic
Defile učesnika na petom dečijem Festivalu folklora „Licidersko srce”

Defile učesnika na petom dečijem Festivalu folklora „Licidersko srce”

Kao i prethodnih godina i ove je svečanim defileom učesnika glavnom ulicom u Užicu, 19. avgusta započeo peti međunarodni dečji Festival folklora  „Licidersko srce”. Od Muzeja do Gradskog trga prodefilovala su 22 folklorna ansambla, oko 800 mališana iz Grčke, Turske, Bugarske, Češke, Makedonije, Turkmenistana, Republike Srpske i Srbije.

Otvarajući ovogodišnji festival Saša Milošević, gradonačelnik Užica je istakao da je ovaj festival jedan od značajnijih međunarodnih manifestacija u Užicu.

— Za nas je to posebno važno jer on okuplja mlade koji neguju tradiciju, običaje i kulturno nasleđe ovog naroda sa željom da se oni kao najizvornije sećanje na vlastite korene ne zaborave. Festval je iz godine u godinu rastao i uvodio nove sadržaje koji žele da na ovaj način promovišu svoju zemlju i kulturu svoga naroda. Ove godine festival slavi mali jubilej petogodišnjicu postojanja i idejni tvorci Udruženje građana „Era” imaju puno pravo da budu ponosni na sve što su postigli. Užice i čitav region su zahvaljujući njihovom entuzijazmu u prilici da uživaju u lepoti igre i ritmova iz različitih krajeva sveta. Verujem da ćemo svim našim gostima biti dobri domaćini i omogućiti im da tokom boravka u Užicu upoznaju naš grad i njegovo kulturno i istorijsko nasleđe —istakao je Milošević.

Detalj sa defilea učesnika FF „Licidersko srce”

Uz pomoć suorganizatora, partnera, sponzora, ali i pokrovitelja Predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića organizatori Udruženja građana „Era” su uspeli da u Užicu po peti put prirede susret tradicija i kultura i pokažu da kulturno nasleđe treba negovati i razmenjivati sa drugima. Festival dečijeg folklora „Licidersko srce” koji traje od 19. do 24. avgusta, ima karakter prekogranične saradnje pošto će se koncerti, radionice i ostala festivalska dešavanja održavati osim u Užicu i u Višegradu, Skelanima, Bajinoj Bašti, Kosjeriću, na Zlatiboru i Mokroj Gori.

M. H.

 

 

You may also like

Leave a Comment