Užice, RS
15°
Делимично облачно
2ч3ч4ч5ч6ч
14°C
14°C
14°C
14°C
14°C
Home MestoUžiceIstorija grada Obeležena 83. godišnjica od odbrane Užica u Aprilskom ratu

Obeležena 83. godišnjica od odbrane Užica u Aprilskom ratu

by Vladimir Gujanicic

“Bitka za Užice 15.aprila 1941. godine predstavlja jedan od najsvetlijih dana u istoriji našeg grada, a Užice jedan od retkih gradova u porobljenoj Evropi koje je pružilo snažan otpor fašističkom agresoru”, istakla je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, povodom obeležavanja 83. godišnjice od herojske odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine. Gradonačelnica je položila venac na spomenik palim borcima na Sarića Osoju i podsetila na herojski čin onih koji su tog jutra branili Užice.

“Upravo na ovom mestu gde se sada nalazimo pre 83 godine, pripadnici Osme nemačke tenkovske divizije prilikom ulaska u Užice naišli na iznenađujuće jak otpor.

Milivoje Zečević, narednik Jugoslovenske vojske, hrabro je skočio na nemački tenk, ubacio bombu i uništio njegovu posadu, ali je i sam poginuo. Na mestu svog herojskog podviga je i sahranjen. Pored njega, prema raspoloživim podacima u borbama za odbranu Užica tog jutra, poginulo je 118 osoba.

Kao i prethodnih godina sveštenici užičke crkve služili su parastos poginulima, a  vence su pored predstavnika grada i SUBNOR-a položile delegacije Gradske opštine Sevojno, MZ Carina, Vojske Srbije, Gradski odbor potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” 1912-1920, Udruženja ratnih vojnih veterana Zlatiborskog okruga, Užica i Sevojna i Socijalističke partije Srbije.

You may also like