Užice, RS
17°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
16°C
16°C
16°C
18°C
20°C
Home Društvo Novinar Vladimir Lojanica objavio knjigu sa svojim reportažama o „malom“ čoveku

Novinar Vladimir Lojanica objavio knjigu sa svojim reportažama o „malom“ čoveku

by Velimir Popovic

UŽICE-Novinar „Blica“ iz Užica Vladimir Lojanica, rešio je da brojne reportaže koje je napisao sa ovog područja skupi na jedno mesto. Tako je nastala knjiga „Gluv je dan bez ljudi“, koja je upravo izašla iz štampe.

Knjiga je zbirka 57 reportažnih i ljudskih priča objavljenih u „Blicu“ od 2008. do 2021. goine. Podeljene u sedam tematskih poglavlja, a izdavač je Biblioteka „Ljubiša R. Đenić“ iz Čajetine.

– Urednik ove knjige je Zoran Šaponjić, a recenzent Mihailo Medenica, obojica vrsni reporteri. Miloš Cvetković Cvele je zaslužan za najvećih broj fotografija, lako su prepoznatljive jer govore rečitije od reči, a čast mi je da je lekturu potpisao Ljubiša Đuričković, dragi kolega iz „Blica“ – kaže autor zbirke Vladimir Lojanica.

Kako kaže, knjiga se bavi sudbinama „malog“, običnog zaboravljenog, časnog čoveka koji tavori svoju muku za koju ga niko ne pita. Zaboravljen je i nepravedno skrajnut u hladovinu u novih idola i trendova današnjice.

– Usamljen, siromašan, obesrpavljen, sakat ali vredan, uzoran, takav čovek postoji i smatram da za njega treba da se zna .Neka ova knjiga bude spomenik tom narodu! Usput bih njom da krunišem moj dosadašnji rad na polju najtežeg ali i najlepšeg novinarskog žanra – reportaže. U kući, kafani, na ulici, stadionu, pecanju, kud god – gluv je dan bez ljudi. Posve najgluvlji, mene taj muk najviše tišti, u zapustelim srpskim selima. – kaže Lojanica, novinar i autor knjige „Gluv je dan bez ljudi“.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#užice #vesti #društvo #umetnostikultura

You may also like

Leave a Comment