Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Narodno pozoriše Užice počelo je sa radom na novoj premijeri koja će obeležiti početak sezone 2014./15. i to predstavom „Odumiranje međeda” po tekstu Branka Ćopića. Adaptaciju ovog teksta radila je dramaturg Olga Dimitrijević, režija Nemanja Ranković.

Komediju „ Odumiranje međeda ” Branko Ćopić je napisao srednom pedesetih ali zbog satiričnog odnosa prema vlasti i vladajućem režimu , svoju prvu praizvedbu doživela je tek 1966. u Narodnom pozorištu Zrenjanin. Mnogo puta kritikovana od strane odbora KP koji su uređivali kulturnu scenu SFRJ i zbog toga skraćivana i prepravljana, svoju originalnu verziju u štampanom izdanju doživela je tek u „Sabranim delima” Branka Ćopića gde se moglo pročitati sve ono što nije bilo dozvoljeno videti na sceni.

Komedija pisana u renesansnom duhu sadrži dva toka radnje: jedan koji se odnosi na krađu ( otuđivanje društvene imovine, lepše rečeno) i korupciju i drugi –na predizborne mahinacije i spletke prilikom nameštanja rezultata izbora.

Po svojoj temi , komad koji ne zastareva, jer sve ono što je važilo tada, kao i ranije (zbog čega komunistička vlast oštro reaguje na pojavu ovakvog dela) ali i sada (pri čemu se međed kome se pripisuje krađa  državne/društvene imovine samo drugačije zove, o predizbornim aktivnostima da se i ne govori–mora zvana  déjà vu – refren vezan za našu folklornu demokratiju) , „Odumiranje međeda” nije samo smeh i zabava već i međuprostor spoznaje na kome se treba zapitati o mnogim našim dešavanjima.  Lepršavost humora Branka Ćopića koga smo po malo i zaboravili iako se ove godine navršava 30.godina od njegove smrti ( 1915.–1984.) nije Bogom dat  samo  u svrhu zabave već i , za decu karakterističnog , upiranja prstom u ozbiljne stvari koje su se dešavale/ dešavaju na našim prostorima.

„Humoristi i deca vole život bez ograda. Negde se njihovi pogledi na svet poduraraju u najboljem smislu. Njima se čini da je sve moguće”(B.Ćopić)

Uz očekivanje da se ovom predstavom označi povratak komedije na srpsku pozorišnu scenu, jer nam posle svega drugo i nije ostalo drugo do da se sebi smejemo, premijeru „Odumiranje međeda” u Narodnom pozorištu Užice, očekujemo početkom oktobra.

M.Nikolić

Related Posts

Leave a Comment