Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Noć muzeja u Narodnom muzeju u Užicu

Noć muzeja u Narodnom muzeju u Užicu

by Velimir Popovic

 IMG_9691 copy

Povodom održavanja 11. Noći muzeja u subotu, 17. maja, Narodni muzej u Užicu spremio je interesantan program. U okviru ovogodišnje Noći muzeja posetioci će uz stalnu postavku i prateće izložbe imati priliku da se kroz izložbu „Čuvajmo zastave” upoznaju sa restauratorsko-konzervatorskim postupcima, da pogledaju izložbu crteža Danijele Rupić i izložbu slikara Rada Markovića u Jokanovića kući.

Narodni muzej u Užicu će u okviru Noći muzeja biti otvoren od 18 do 2 časa posle ponoći. U 19 i 30 časova biće otvorena izložba „Čuvajmo zastave” gde će publika moći da vidi konzervatorsko-restauratorske postupke uz prateće istorijske dokumente i fotografije, koji će pratiti nastanak i razvoj Sokolskog društva.

— Ovog puta po prvi put na izložbi će biti predstavljen celokupan konzervatorski proces zaštite i čuvanja. Želimo da pokažemo svima onima koji su manje upoznati sa tom profesijom da je za muzejski predmet vrlo bitno, ne samo ga izložiti, nego i sačuvati od propadanja. Upravo u tom pravcu i rade konzervatori-restauratori, tako da će taj prikaz biti jasnija slika o samoj profesiji i šta jedan predmet doživi od momenta kad dođe u konzervatorsku radionicu do momenta izlaganja. Kroz table koje prate proces konzervacije i restauracije posetioci će na izložbi imati priliku da se detaljno upoznaju sa ovim postupkom —rekla je Mira Ćuković, konzervator –restaurator Narodnog muzeja Užice koja je sa svojim timom obavila čitav proces zaštite i čuvanja zastava i pripremila izložbu „Čuvajmo zastave”.

Mira Ćuković

Mira Ćuković

Sokoli su bili pobornici i nosioci sportskog duha i takmičenja i svojevremeno su postojali i u našoj zemlji i bili su organizovani u Sokolskim društvima. Narodni muzej Užice poseduje tri zastave koje se odnose na Sokolstvo, jedna je iz 1926. godine, a dve su iz 1928. godine. Uz zastave izložba će biti upotpunjena sa  sokolskom uniformom i haljinicom za gimnastičarke koje je užičkom muzeju ustupio Muzej iz Čačka za ovu izložbu, uz još nekoliko pratećih predmeta.

—Zastave su urađene u uslovima koje mi posedujemo u Muzeju uz konsultacije sa kolegama iz Etnografskog muzeja iz Beograda i Centralnog instituta za konzervaciju. Proteklo je dosta vremena i rada na zastavama, dve imaju koplje i sokole, a treća nema pa se morala raditi i jedna vrsta dodatka koplja da bi se i to izložilo na izložbi. Spomenula bih i divnu saradnju sa Muzejom iz Čačka koji nam je za ovu izložbu pozajmio sokolsku uniformu koja se sastoji od pantalona i bluze i jednu haljinicu za gimnastičarke. Takođe i kolega istoričar Zoran Jančić nam je posudio jedan predmet koji će biti prateći na toj izložbi.

spisakSvim saradnicima koji su učestvovali u pripremanju izložbe „Čuvajmo zastave” Mira Ćuković se zahvaljuje, a pre svega Draganu Tomanoviću, Milovanu Radojičiću, koleginici Stanojki Milivojević savetniku istoričaru koja je pružila veliku pomoć u pripremi izložbe, Goranu Novakoviću, Draganu Jovičiću i celoj ekipi iz Muzeja, al i ljudima u štampariji, a veliku zahvalnost duguje i direktoru Nikoli Gogiću koji je zaista imao puno strpljenja i razumevanja za sve.

U toku Noći muzeja u 20 časova u Narodnom muzeju biće održana promocije knjige „Užički okrug 1943. godine” Bogića Krasića, istoričara i muzejskog savetnika. O knjizi će govoriti profesor Miodrag Gluščević istoričar iz Užica. Od 19 i 30 do 20 časova biće prateći program, sa kratkim vežbama u kojem će se predstaviti Gimnastički klub „Sevojno” i Karate klub „Uniline” iz Sevojna.

U 21 čas u Jokanovića kući biće otvorena izložba „Retrospektiva 40 godina umetničkog rada” Rada Markovića i predstavljanje monografije, izložbu će otvoriti Katarina Dogandžić Mićunović, kustos istoričar umetnosti Narodnog muzeja Užice.

U okviru stalne postavke u Narodnom muzeju posetioci će imati priliku da vide izložbu Užice nastanak i razvoj, na spratu će biti legat slikara Mihaila Milovanovića, u suterenu je Prvi partizan „Namenska”, a tu će biti i izložba crteža Danijele Rupić „Moj prostor”, a u dvorišnom delu tkz. trezorima otvorena je Partizanska fabrika oružja i municije 1941., zatim lapidarijum antičkih spomenika, takođe će biti otvorena i Hidrocentrala „Pod gradom”. Ovog puta neće biti otvoren memorijalni kompleks Kadinjača. U Zavičajnom odeljenju Narodnog muzeja u Novoj Varoši posetioci će moći da pogledaju stalnu postavku sa predmetima koji su pripadali tom području uglavnom iz okoline Nove Varoši, a oni će se predstaviti za Noć muzeja sa izložbom „Moj muzej moj zavičaj”.

M. H.

You may also like

Leave a Comment