Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home DruštvoMuzika Ničim izazvan u GKC-u: And now something completely different!

Ničim izazvan u GKC-u: And now something completely different!

by miroslav_ostojic

naslovna nicim izazvan

Opravdano i ničim izazvana vrbasko beogradska kombinacija muzičara u povratku sa turneje iz Crne Gore, svratila je na Trg Svetog Save br. 11, da pokaže zašto malo po malo neku njihovu pesmu proglase za radijski hit godine. Uz malo kašnjenje  ali vidno rasploženi, gosti su uspeli da navedu Užičane da osvoje tradicionalno neosvojivi prostor ispred bine i da svi zajedno đuskaju celo veče. Višezvučje akustičnih instrumenata u kombinaciji sa gitarama i bubnjem a vođeni baritonom Borisa Bakalova, doneli su neku novu energiju i emocije koje su uspešno obojile scenu u boje ljubavi i sreće sa primesama sete na spojevima.

nicim izazvan19

Da sport i muzika  baš kao što Partizan i Zvezda mogu zajedno, pokazali su nam osnivači benda Bojan Gluvajić(gitara/vokal) i Boris Bakalov(vokal), nekadašnji odbojkaški prvotimci Zvezde i Partizana. U razgovoru sa Borisom, saznajemo više o bendu:

Borise, možeš li nam reći nešto više o istoriji benda?

Bend postoji 3 godine,pokrenut od strane Bojana Gluvajića i mene,  i počeli smo sa singlom „O tebi“ koji je veoma brzo postao popularan.Na osnovu tog iskustva, odlučili smo da u daljem radu objavljujemo singlove tako da smo ukupno objavili šest singlova. Kako je to već solidan broj pesama, odlučili smo da snimimo i album, koji smo izdali ovde godine  pod nazivom O tebi, uz pomoć sarajevskog producenta Đanija Pervana.

nicim izazvan14

Koliko vam je saradnja sa Đanijem Pervanom pomogla da se muzički profilišete?

Kada je bend ušao u neke ozbiljnije vode, počeli smo da razmišljamo o saradnji sa producentima. Đani nam je bio prvi i jedini izbor, zato što je on donosio zvuk koji je upravo nama trebao, koji liči na Rundekov Kargo orkestar ili Letu Štuke, i to je bio zvuk koji mi volimo i da slušamo i da sviramo.

Koji motivi i teme su zastupljene u vašim pesmama?

Zvučaće kao kliše, ali imamo puno ispiracije i tema o kojima pišemo pesme. Uglavnom se oslanjamo na najjače emocije npr. ljubav, tuga ili sreća koje donose  inspiraciju za pisanje, uz njih idu i najvažnija životna pitanja kao još jedan od izvora insipracije.

Poznati ste po različitosti ritmova u pesmama. Kojem pravcu vi zapravo pripadate?

Još uvek po malo lutamo po žanrovima zato što svaka pesma vuče na svoju stranu. Izgleda kao da nam je dosadno da pravimo slične pesme pa nam je svaka pesma različita. Kad pravimo pesme dok ne osetimo pravu emociju mi menjamo ritam, melodiju p ačesto to završi drugačije od onoga od čega smo počeli.

Nosite osvežavajući zvuk prožet akustičnim instrumentima. Kako ste došli do ideje više zvukova u pesmama?

Nije planski bilo, naravno. U trenucima kreiranja pesama dosta smo eksperimentisali, i primetili smo da određenim melodijama odlično leži truba ili harmonika ili na primer violina. Kada pronađemo pravi zvuk ne prestajemo da radimo na pesmi, a taj instrument ostaje u bendu.

nicim izazvan19

Po tvom mišljenju kako unaprediti medijsku zastupljenost bendova koji sviraju kvalitetnu muziku?

Mediji imaju ogroman uticaj u društvu, i oni su zasnovani na komercijalnom prinipu. To ne znači da komrcijalna muzika ne može da bude kvalitetna, ali na žalost, u Srbiji mediji rade po nekoj drugoj selekciji nevezanoj za kvalitet. Mislim da bi mediji morali puno više pažnje da obrate novim bendovima i izvođačima i da istražuju prijemčivost nove muzike kod publike. Samo na taj način se može smanjiti hiper produkcija nekvalitetne muzike, i vratiti slušaocima svest o kvalitetnim autorskim pesmama.

Obzirom da je bend doneo inovaciju na muzičku scenu, da li je u Srbiji moguće uspeti samo kao kreativac a bez finansijske osnove?

Bavljenje muzikom je prilično neprofitabilno, a sa druge strane puno košta. U našem slučaju uspevamo da se održimo, ali samo uz veliki trud. Mi nismo bogati, nit imamo bogate roditelje ali je kod nas prisutna velika želja da uspemo, tako da je suština da se može uspeti uz kvalitetan rad i velika odricanja.

galerija slika na našoj facebook strani https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1536553533226894.1073741844.1409002909315291&type=1

N. Hobetko

You may also like

Leave a Comment