Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

Slobodanka Mira Stanković Ćirović

Od oktobra 2012. u užičkim školama- Kralj Petar II i Gimnazija, posredstvom predsednice mesnog odbora Kola srpskih sestara Mire Stanković Ćirkovih i njenog sina Stanka Stanković Ćirkovića uspešno se ostvaruje projekat besplatnog učenja nemačkog jezika koji finansira Vlada Nemačke. Gospodin Stanko Stanković Ćirković, koji odlaskom u inostranstvo nije zaboravio svoj rodni grad i uz angažovanje svoje majke, predsednice Kola srpskih sestara i sestara članica, kao i zainteresovanih škola, pokrenuo je ovu akciju u saradnji sa zainteresovanim školama u gradu i nadležnim institucijama u Nemačkoj- Vladom Nemačke, Ministarstvom kulture Nemačke i Ministarstvom inostranih poslova Nemačke. U četvrak, 10. aprila u 13, 30 časova u Osnovnoj školi Kralj Petar Drugi, upriličiće se svečani susret učenika ove škole i inicijatora akcije i tim povodom majci i sinu –Miri i Stanku Stanković Ćirković, biće uručena svečana zahvalnica kao znak priznanja za angažovanje i zalaganje za iniciranje i implementaciju ovog značajnog projekta.

Ovaj program (DSD– Deutsche Sprach Diplom, diploma nemačkog jezika) sastoji se u povezivanju nastave nemačkog u školama koje su deo mreže škola DSD i omogućava učenicima da posle položenog ispita budu deo obrazovnog sistema Nemačke i nastave studije na nekom od nemačkih univerziteta.

Ispit koji je organizovan od strane centralnog tima u Nemačkoj polaže trenutno više od 14 000 učenika godišnje, sa tendencijom porasta broja zainteresovanih škola na svih pet kontinenata. Pripreme i većina materijala za učenje i polaganje ispita za škole u programu su besplantne, jer se program finansira iz budžeta vlade u Berlinu.

Nastavni kadrovi iz obe naše škole, Kralj Petar II i Gimnazije već su ušle u program obuke a školama je isporučen izvestan broj udžbenika i opreme uz pomoć koji se budući nosioci DSD diplome spremaju za ispite.

U Srbiji, ispit za nemačku Diplomu prvog stepena (DSD nivo A1/ B1) prvi put će se polagati u martu.

M. Nikolić

Related Posts

Leave a Comment