Užice, RS
16°
Углавном облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
15°C
15°C
15°C
14°C
14°C
Home Vesti NBS zatvorila 144 menjačnice

NBS zatvorila 144 menjačnice

by Velimir Popovic
NBS

Za prvih mesec dana od stupanja na snagu novog propisa Narodne banke Srbije privremeno su zatvorene 144 menjačnice. Najveći broj menjača koji nisu poštovali Odluku o dopuni Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja menjačkog poslovanja bilo je u Beogradu i Novom Sadu, ali i u Subotici, Velikoj Plani, Pančevu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku, Užicu, Nišu i Vranju, piše Euronews Srbija.

Kako za Euronews Srbija kažu u Narodnoj banci, u postupku kontrole menjačkog poslovanja utvrđene su različite povrede propisa, a dešavalo se da ovlašćeni menjač nema jedinstvenu kursnu listu na svim menjačkim mestima, da nema istaknutu listu provizija, kao i da je popisom blagajne utvrđen višak odnosno manjak gotovine i efektive.

Među propustima zbog kojih su menjačnice zatvarane na po 30 dana je bilo i situacija da je menjačke poslove obavljala osoba koja nije posedovala sertifikat za taj posao, da ovlašćeni menjač nema istaknuta važna obaveštenja za građane, da transakcije obavlja van radnog vremena, da na menjačkom mestu ne poseduju svu propisanu dokumentaciju, ali i da u potvrdama o kupoprodaji efektive nisu uneti propisani podaci.

Nekima zatvoreno više menjačnica zbog propusta u jednoj

Ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova u Srbiji ima 2.171 ovlašćeni menjač, a oni te poslove obavljaju na 3.086 menjačkih mesta. U NBS kažu da je nekima zatvoreno i više menjačnih mesta zbog propusta u jednoj menjačnici.

„Odlukom o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja propisano je da će se privremeno oduzeti ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima ako ovlašćeni menjač na bilo kom menjačkom mestu ne ispunjava uslove odnosno postupa suprotno propisima. Kontrolom su bili obuhvaćeni i menjači koji menjačke poslove obavljaju na više menjačkih mesta“, kažu u Narodnoj banci za Euronews Srbija.

U centralnoj banci navode da kontinuirano obavljaju kontrolu zakonitosti i pravilnosti obavljanja menjačkih poslova u cilju zaštite građana i očuvanja finansijske stabilnosti Srbije i napominju da će kod menjača kojima je bilo privremeno oduzeto ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova NBS proveravati zakonitost obavljanja menjačkih poslova i nakon isteka perioda na koji mu je privremeno oduzeto ovlašćenje.

„Odlukom je propisano da ukoliko Narodna banka Srbije ponovo utvrdi nepravilnosti u poslovanju ovlašćenog menjača, donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova na svim menjačkim mestima tog ovlašćenog menjača“, ističu u NBS.

IZVOR: Infokg

Za još vesti pratite ERO

#vesti 

You may also like

Leave a Comment