Užice, RS
28°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
24°C
23°C
21°C
21°C
20°C
Home Društvo Velika prekretnica za svemirski teleskop Džejms Veb, „mini“ čudovišna crna rupa

Velika prekretnica za svemirski teleskop Džejms Veb, „mini“ čudovišna crna rupa

by Velimir Popovic

Glavna prekretnica za svemirski teleskop Džejms Veb. Šta bi astronomi mogli da nauče iz crne rupe „mini čudovišta“ i najnovija procena globalne površinske temperature naše planete – nekoliko priča o kojima se pričalo ove nedelje u NASA-i.

NASA

Organizovana je potpuno raspoređena JVST opservatorija.

Osmog januara, tim svemirskog teleskopa James Vebb dostigao je veliku prekretnicu u misiji kada je završio postavljanje primarnog ogledala teleskopa od 6,4 m. Time je uspešno završena poslednja faza svih velikih raspoređivanja svemirskih letelica potrebnih za pripremu za naučne operacije.

Sledeći korak je početak pomeranja 18 primarnih segmenata ogledala kako bi poravnali optiku teleskopa – proces za koji će biti potrebni da se završi. Za više detalja o misiji posetite nasa.gov/vebb.

Nasina rendgenska opservatorija Chandra identifikovala je supermasivnu ili čudovišnu crnu rupu u patuljastoj galaksiji MRK 462 koja bi mogla pomoći astronomima da saznaju više o tome kako rastu najveće crne rupe.

Ovo je jedan od prvih puta da je zatamnjena supermasivna crna rupa pronađena u patuljastoj galaksiji. MRK 462 sadrži samo nekoliko stotina miliona zvezda, nasuprot tome, postoji nekoliko stotina milijardi zvezda u našoj galaksiji Mlečni put.

Prema nezavisnim analizama koje su uradile NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu, globalna prosečna površinska temperatura naše planete u 2021. godini povezana je sa 2018. kao šesta najtoplija zabeležena. Ovo nastavlja dugoročni trend globalnog zagrevanja tokom kojeg su proteklih osam godina bile najtoplije godine u istoriji.

Praćenje globalnih temperaturnih trendova predstavlja ključni pokazatelj uticaja ljudskih aktivnosti na klimu i kvalitet života na Zemlji. Saznajte više o NASA-inim naučnim misijama o Zemlji na nasa.gov/earth.

Takođe 10. januara, naših 10 najnovijih kandidata za astronaute javilo se na dužnost u naš svemirski centar Džonson i položili su zakletvu da otpočnu svoj dvogodišnji raspored obuke.

Kada se njihova obuka završi, mogli bi da budu raspoređeni u misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici, lansiranja sa američkog tla na svemirske letelice koje su izgradile komercijalne kompanije ili u misije Artemis na Mesec sa NASA-inim svemirskim brodom Orion i raketom Space Launch Sistem.

Dok timovi nastavljaju da pripremaju naš Space Launch Sistem ili SLS raketu za ovogodišnji test letenja Artemis jedan bez posade oko Meseca, mi i naši partneri širom zemlje takođe napredujemo u izgradnji rakete za Artemis II, prvu misiju Artemis na mesec sa astronautima.

Takođe smo zauzeti proizvodnjom i testiranjem glavnih delova raketnog hardvera za misije Artemis 3, 4 i 5. Sa Artemisom ćemo sleteti prvu ženu i prvu obojenu osobu na Mesec i uspostaviti dugoročno istraživanje Meseca u pripremi za ljudske misije na Mars.

IZVOR: scitechdaily

za još vesti pratite ERO

You may also like

Leave a Comment