Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home VestiPolitika Narodna Stranka Užice: Beskrupulozna Pljačka U Gradu Koji Se Guši

Narodna Stranka Užice: Beskrupulozna Pljačka U Gradu Koji Se Guši

by Velimir Popovic
0 comment

Poverenik Narodne stranke u Užicu Ivana Parlić podnela je u ime te stranke krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Užicu protiv doskorašnjeg užičkog gradonačelnika Tihomira Petkovića, trenutno poslanika Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije i Miće Mićića, vlasnika i direktora MPP ”Jedinstvo“ iz Sevojna zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja iz čl. 359 stav 3 u vezi sa čl. 33 Krivičnog zakona Republike Srbije, saopštila je Narodna stranka.

 

U saopštenju se navodi da je Narodna stranka Užice došla u posed dokumentacije koja ”dokazuje da su Petković i Mićić, kao saučesnici osmislili i realizovali mehanizam za milionsku pljačku građana Užica koja i danas traje”.

”Naime, Grad Užice je tokom projektovanja i izgradnje magistralnog gasovoda Preljina – Užice kao investitor najpre većinski učestvovao u ovom projektu, a potom zbog nedostatka novca imao povoljan aranžman sa NIS ’Energogas’, današnjim JP ’Srbijagas’, koji je predviđao da se po okončanju radova gradske kotlarnice priključe na čelični distributivni gasovod u vlasništvu JP ’Srbijagasa’, a da priključne takse budu plaćane lokalnoj samoupravi bez naknade ’Srbijagasu’. Uprkos tome, u maju 2007. godine Grad Užice i privatna kompanija MPP ’Jedinstvo’ Miće Mićića osnivaju Akcionarsko društvo ’Užice – gas’, koje postaje mehanizam za pljačku budžeta Grada Užica, JKP ’Gradska toplana’ Užice i građana Užica”, tvrdi Narodna stranka u svom saopštenju.

„Protivzakonito sticali profit od gasifikacije“

Dalje se navodi da ”tada počinju da se ređaju gotovo neverovatni odnosi između Grada Užica i ovog većinski privatnog akcionarskog društva, a na štetu Grada”.

”Drsko i bezobzirno, Petković i Mićić obezbedili su Gradu podređeni položaj u novoosnovanom akcionaskom društvu ’Užice – gas’, MPP ‘Jedinstvu“ povlašćeni položaj, a stvorenom AD „Užice – gas“ monopolski položaj na tržištu, za razliku od svega 8.000 evra – za koliko je veći novčani osnivački ulog privatne kompanije. Mahinacijama je određeno da u AD ’Užice – gas’ grad Užice ima 30 odsto, a MPP ’Jedinstvo’ 70 odsto udela”, piše u saopštenju.

Narodna stranka ukazuje na činjenicu da je Grad priznao MPP ’Jedinstvo’ nenovčani ulog od 12.750.000 evra, navodeći da je reč o ”budućoj naplati priključka od 13.500 potencijalnih individualnih potrošača”.

”Tako je za jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji novoformirano AD ’Užice – gas’, bez tržišne logike, a zarad protivzakonitog sticanja profita, odredilo najvišu cenu priključka na gas u Srbiji od skoro 1.000 evra po domaćinstvu. Tako je nastao i jedinstven slučaj u Srbiji da između JKP ’Gradska toplana’ i prodavca energenata postoji posrednik, a to je u ovom slučaju AD ’Užice – gas’, u većinskom vlasništvu privatne kompanije Miće Mićića”, saopštila je Narodna stranka.

”To se sve dešava u gradu koji je jedan od najzagađenijih u Srbiji i kome je gasifikacija jedini način da građani tokom šest meseci grejne sezone ne udišu vazduh opasan po zdravlje, što krivično delo čini posebno beskrupuloznim”, smatra Narodna stranka.

„Užičani plaćaju gas sedam dinara skuplje“

U saopštenju se dalje navodi da ”konverzija osam kotlarnica, koliko je tokom proteklih nekoliko godina urađeno za vreme mandata Tihomira Petkovića, najslikovitije pokazuje razmeru kriminalnih aktivnosti i pljačke”. Kao primeri izdvojene su kotlarnice ”Lipa” i ”Međaj”, za čije je priključenje na gas, prema tvrdnjama Narodne stranke, JKP ”Gradska toplana“ prihvatila ponudu AD ”Užice – gas” iako je cena koju je za te radove ponudio ”Srbijagas“ bila 13 puta povoljnija.

”Zbog pisane naredbe dojučerašnjeg gradonačelnika Petkovića da se gas nabavlja isključivo preko posrednika, AD ’Užice – gas’, što je jedinstven slučaj u Srbiji, JKP ’Gradska toplana’ plaća gas skoro sedam dinara skuplje od cene po kojoj ga prodaje ’Srbijagas’. Kako JKP ’Gradska toplana’ isporuči krajnjim korisicima pet milona kubika gasa, jasno je da se u AD ’Užice – gas’ godišnje sliva 30 miliona dinara ekstraprofita direktno iz džepa krajnjih potrošača, samo po tom osnovu”, navodi Narodna stranka.

”S obzirom na to da iznos pribavljene protivpravne imovinske koristi na štetu budžetskih sredstava, kao i krajnjih korisnika, prelazi iznos od 200 miliona dinara, kao i na činjenicu da je Petković u vreme izvršenja krivičnog dela bio gradonačelnik, Narodna stranka je u krivičnoj prijavi predložila Višem javnom tužilaštvu u Užicu da proceni da li je za ovaj predmet eventualno nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu”, zaključuje se u saopštenju Narodne stranke Užice.

 

Izvor: N1

Related Posts

Leave a Comment