Užice, RS
12°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
11°C
11°C
12°C
14°C
16°C
Home Društvo Narodna biblioteka Užice: Otvorena taktilna izložba „Dodirni i oseti”

Narodna biblioteka Užice: Otvorena taktilna izložba „Dodirni i oseti”

by Velimir Popovic

IMG_20151006_124549_hdr

Gostujuća taktilna izložba „Dodirni i oseti” Spomen–zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada danas je otvorena u Narodnoj biblioteci Užice. Užičani će bitiu prilici da do 4. novembra pogledaju osam eksponata specijalno odabranih iz  Spomen–zbirke Pavla Beljanskog.

Izložba „Dodirni i oseti” se sastoji od deset umetničkih dela iz kolekcije Pavlja Beljanskog od kojih je osam izloženo u Užicu, a koji su posebno odabrani i prilagođeni slepim i slabovidim osobama.  Tekst koji prati svako izloženo delo ispisan je Brajevim pismom, a uz skulpture i slike nalaze se aparati i slušalice preko kojih posetioci tonski dobijaju detaljan opis umetničkog dela, objašnjenje o autoru i način kako da dodirnu delo.

IMG_20151006_124627_hdr

Otvaranje ove izložbe predstavlja veliki korak i spremnost kako užičke biblioteke, tako i  grada Užica da svoje programe i sadržaje prilagode osobama sa invaliditetom u ovom slučaju osobama oštećenog vida, rekla je Dušica Murić, bibliotekar užičke biblioteke.

—Osobe oštećenog vida su jedina kategorija stanovništva kojima nije dostupna standardna štampana građa, pa se stoga biblioteke trude da svoje programe prilagode ovim korisnicima. Današnje otvaranje izložbe predstavlja samo jedan od programa koji je namenjen osobama oštećenog vida, a realizuje se u Narodnoj biblioteci Užice i deo je projekta „Korak ka jednakosti” koji u 2015. godini sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja. Nadamo se da ćemo gostovanjem ove izložbe podići nivo svesti građana i ustanova kulture o nužnosti prilagođavanja kulturnih i umetničkih sadržaja osobama sa invaliditetom.

Dragana Dučić predsednica Međuopštinske organizacije saveza slepih Užice je rekla da je i slepim i slabovidim osobama kultura potrebna i da oni hoće da se ravnopravno osećaju, da budu jednaki sa svima i da se oni bore za jednake mogućnosti  i sigurna je da će u tome uspeti. Ona se zahvalila Narodnoj biblioteci, jer je ovo drugi projekat koji se bori da jedna kategorija osoba sa invaliditetom živi normalno, dostojno uzorno i na nivou svakog čoveka.

IMG_20151006_125541_hdr

Projekat u okviru kojeg je urađena izložba „Dodirni i oseti” urađen je u saradnji sa Školom za srednje i osnovno obrazovanje „Milan Petrović” i Snežanom Nikolić koja je i sama slepa osoba, a odigrala je veliku ulogu i pomogla je Milici Orlović Čobanov, autorki izložbe i višem kustosu Spomen–zbirke Pavla Beljanskog u odabiru dela za izložbu.

—Izabrali smo 10 umetničkih dela iz naše bogtate kolekcije i pomogla mi je da formiramo najviši standard u postavci taktilne izložbe da bi bila dostupna kako slepim i slabovidim tako i videćoj populaciji. Izložba je koncipirana po najvišim standardima, što podrazumeva neophodnu prateću opremu. Tu je tiflo–staza, taktilni dijagrami, legende na Brajevom pismu, gipsane kopije skulptura, kao i audio –vodič na dejzi fleš plejerima koji omogućavaju u sadržajnom i oblikovnom smislu da se slika doživi i skulptura oseti.

Milica Orlović Čobanov je rekla da joj je kao kustosu bilo zanimljivo istražiti način prilagođavanja osobama sa invaliditetom jednom postavkom unutar muzeja.

—Bilo je teško, ali je bilo interesantno, jer sam na potpuno drugačiji način stekla uvid kako osobe sa nedostatkom vida doživljavaju umetnička dela. Teško je dočarati boju, ali uz aparate moderne tehnologije možemo da im na poseban i specijalna način dočaramo recimo boju i da im omogućimo ono što u muzejima danas stoji.

Izložba „Dodirni i oseti” se organizuje u okviru obeležavanja Dana grada Užica.

M. H.

You may also like

Leave a Comment