Užice, RS
20°
Делимично облачно
8ч9ч10ч11ч12ч
22°C
23°C
23°C
23°C
23°C
Home MestoUžiceDešavanja Narodna biblioteka Užice domaćin naučnog skupa „Biblionet”

Narodna biblioteka Užice domaćin naučnog skupa „Biblionet”

by Velimir Popovic

bibl

Narodna biblioteka iz Užica će od 4. do 6. juna biti domaćin devete naučne  i stručne manifestacije „Biblionet” iz oblasti bibliotečko–informacione delatnosti Srbije. O ovom skupu i pripremama za obeleževanje 160 godina od osnivanja Biblioteke danas su na konferenciji za medije govorili Dragiša Stanojčić, direktor Narodne biblioteke Užice i bibliotekar Anđa Bjelić.

Manifestacija Biblionet, koja će biti održana u hotelu Zlatiborska noć, osnovana je 2007. godine kao najviši skup u kome se u okviru zajednica matičnih biblioteka jednom godišnje održava manifestacija na kojoj su izloženi stručni radovi iz bibliotečke oblasti.

—Tema ovogodišnjeg Biblioneta su „Kolekcije periodike u srpskim bibliotekama”. Tema, ideja i misija Biblioneta svih ovih godina je da se na određenu temu razgovara na najvišem nivou i da se prilažu radovi koji se štampaju u listu „Bibliotekar” koji je glasilo Zajednice matične biblioteke Srbije. Ove godine je pristiglo 39 radova od pedesetak autora i od toga je odabrano 29 radova koji će biti prezentovani. Specijalan gost ove godine je Tinka Katić iz Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu, koja će govoriti o strategiji hrvatskog knjižarstva od 2015. do 2020. godine—rekla je Anđa Bjelić.

Proslava jubileja Narodne biblioteke biće organizovana tokom cele sledeće godine, a prema rečima Dragiše Stanojčića u toku su pregovori sa kabinetom predsednika Republike Srbije sa ciljem da se za organizaciju proslave obezbedi visoko pokroviteljstvo.

—Godina obeležavanja 160 godina od osnivanja Biblioteke će biti organizovana sa Narodnim pozorištem koje takođe slavi isti jubilej. Sada mogu da kažem da ćemo u organizacioni odbor pozvati najumnije glave Užica, između ostalog kontaktiraćemo akademika Ljubomira Simovića, Dragoslava  Andrića, Žarka Petrovića kao i još mnoge iz ovog kraja i svi će biti zamoljeni da učestvuju u organizacionom odboru. Nadam se da ćemo za jedno dva meseca imati osmišljen program i sve datume proslave. U okviru proslave jubileja predstavićemo knjigu „Monografija 160 godina biblioteke” koja će obuhvatiti sve bibliotečke delatnosti užičkog kraja—rekao je Stanojčić.

Narodna biblioteka Užice je osnovana 19. avgusta 1856. godine pod nazivom Užičko čitalište. Prvi upravnik bio je Stojan Obradović, član Okružnog suda.

Danas ona zauzima prostor od 1.020 kvadrata, gde je smešten fond od oko 180. 000 monografskih publikacija, 220 naslova periodike, 300 cd i DVD, 47 starih knjiga, 1490 publikacija –spomenika kučture, 942 rukopisa i neknjižena građa.

M. H.

You may also like

Leave a Comment