Užice, RS
24°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
27°C
29°C
31°C
32°C
33°C
Home MestoUžiceDešavanja Najava 47. Srbija relija

Najava 47. Srbija relija

by miroslav_ostojic


naslovna reli 2014

 

Uoči početka 47. Srbija relija, našeg najvećeg i najprestižnijeg automobilskog takmičenja,  koje se održava na zlatiborskim stazama Vrelo, Duboka i Lokva, na gradskom stadionu u Užicu održana je prva konferencija za medije. Novinarima su se predstavili favoriti ovogodišnjeg 47. Srbija relija,

Oleksander Saliyk iz Ukrajine, pobednik Evropskog reli kupa koji pokušava da odbrani titulu prvaka Evrope nastupiće, prema prioritetu FIA, na prvom brzinskom ispitu sa startnim brojem 27. Pobednik prethodnog Srbija relija, Krum Dončev iz Bugarske poneće startni broj 1. i, kako je rekao na konferenciji,  “napašće” Ukrajinca. Obojica će voziti Ford fiestu R5, a njihovu računicu može da pokvari naš Vladica Rabrenović, četvorostruki i aktuelni srpski šampion. On je umeren, ali ujedno i optimističan u prognozama pred naše najveće takmičenje: „Uvodni reli sezone, na Jahorini, odradio sam s novim suvozačem, u novom automobilu. Izgleda da na relacija automobil – suvozac – ja sve funkcioniše kako treba! Zato ćemo na 47. Srbija reliju ponovo voziti „škodu fabiju R2“.

Večeras u 20 časova i jedan minut, ceremonijalni start otovrio je  na Centralnom gradskom trgu u Užicu predsednik Auto-moto saveza Srbije (AMSS) gospodin Mirko Butulija. Na dvodnevnim trkama koje počinju sutra, nastupiće ukupno 21 posada.

Otvoreni AMS šampionat Srbije ujedno i šampionat BIH, odakle se za ovo takmičenje prijavilo 6 posada.

Reli se završava u nedelju 21. septembra, proglašenjem pobednika i dodelom nagrada i  boduje se za Evropski reli trofej. Otvoreni šampionat organizuju  AMSS i dva vodeća srpska kluba, beogradski „MM Power“ i „Užice Rally Team“. Igor Marković iz “MM Power kluba“ je ispred organizatora izrazio zadovoljstvo odzivom 27 posada do sada, ali i činjenicom da se 47. Srbija reli vratio pod okrilje AMSS. Čeka nas 12 specijalnih ispita, u subotu šest na tri lokacije i u nedelju takođe šest, na istim lokacijama samo u suprotnom smeru, što u Srbiji odavno nije bila praksa. Marković je u ime organizatora i rukovodstva trke, posebno direktora 47. Srbija relija gospodina Ivana Jevtića, uputio apel publici, sa molbom   da obavezno poštuje obeležene izdvojene zone za publiku, koje se nalaze na potpuno bezbednim mestima. Ponašanje i organizacija publike tokom trajanja specijalnih ispita, značajno doprinosi oceni stranih posmatrača i sportske komisije, koja nam ubuduće može doneti i znatno veći koeficijent bodovanja, samim tim veću posetu učesnika domaće, strane publike kao i turista, preneo je Marković.

reli 2014 1

Promoter relija je srpski as Dušan Borković, reprezentativac Srbije u Svetskom prvenstvu turističkih automobila (WTCC). Borković  će u subotu kao predvozač otvoriti trku, tako da će posmatrači ovog dvodnevnog spektakla biti u prilici da ga vide u vožnji i na našim stazama. Podsetimo da je na predstavljanju ovogodišnjeg Srbija relija u Beogradu 17.09. 2014. Borković najavio da će kao predvozač gledati  da ne vozi previše brzo, ali da to ipak bude atraktivno za publiku, da će dobro odraditi “posao” i preneti stvarno stanje na putu posadama koje se takmiče posle njega.

 

Sve stručne službe na terenu su uključene radi bezbednosti takmičenja. Suglasnost za takmičenje dali su Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture. Na terenu će dežurati ekipe hitne pomoći, vatrogasci, kao i šlep službe AMSS. Na konferenciji u Užicu je saopšteno da će celokupne troškove takmičenja snositi AMSS i AMS Osiguranje jer je, kako su preneli organizatori, dosadašnja partnerska saradnja sa MUP-om Srbije prerasla u komercijalni odnos.

Na ovom reliju učestvovaće i Yovana Jovanović i Nataša Tunguz, jedina srpska ženska posada. Kroz razgovor o uspesima i planovima u automobilskom sportu, kojim se za sada u većini bave muškarci, Jovanovićeva je obećala i da će 47. Srpski reli voziti bez straha od muške konkurencije.

Izvor: AMSS

 

You may also like

Leave a Comment