Užice, RS
29°
Углавном облачно
19ч20ч21ч22ч23ч
27°C
26°C
25°C
24°C
23°C
Home MestoUžiceDešavanja Muzički vikend doživljaj u Guarneriusu

Muzički vikend doživljaj u Guarneriusu

by Velimir Popovic

guarneius

Savršenim vikendom se smatra onaj koji pored odmora uključuje i uživanje u lepom. Ovog vikenda Centar lepih umetnosti Guarnerius organizuje pravi muzički doživljaj kako za ljubitelje klasične muzike najvišeg ranga tako i plesne umetnosti.

damjan saramandić

U subotu 13. septembra od 20, 00 u Guarneriusu nastupa mladi čelista kome su već otvorena zlatna vrata budućnosti na svetskoj muzičkoj pozornici– Damjan Saramandić uz klavirsku pratnju Uki Ovaskainena. Na programu su dela Bramsa, Šostakoviča i Šumana.

Damjan Saramandić ( 1993. Kragujevac) od svoje šeste godine svira violončelo a srednju muzičku školu završio je u klasi svog oca Bože Saramandića u Kragujevcu. Od 2008.kao jungstudent uči u klasi profesora Leonida Gorokhova na Hochschule für Musik und Theater u Hanoveru , a od 2010 . godine student je kod istog profesora . Od mnogobrojnih dosada osvojenih nagrada , pored brojnih na republičkim takmičenjima , festivalima baletskih i muzičkih škola, izdvajaju se:  nagrada na internacionalnom takmičenju za violončelo Heran, Usti nad Orlici , Češka (2003.)–I nagrada i laureat takmičenja, I nagrada za interpetaciju dela Bohuslava Martinua, EMCY „Art fur Music Prize”– Special Prize of the European Union of Music Competetions for Yoyth for an excellent performance at the International Heran Cello competetion  i nagrade Berenreiter Verlags.   Dobitnik je i I nagrade i specijalne nagrade za najbolje izvođene za violončelo Jurij Poljanski , Ukrajina 2003 i mnogih drugih . Tokom školovanja u Srbiji imao je zapažene nastupe u svim značajnijim salama: Zadužbina Ilije Kolarca, Skupština grada Beograda, konak Kneginje Ljubice, SANU, galerija Artget Kulturnog centra Beograda , paviljon Cvjete Zuzorić itd. Mladi violončelista se pored uspešne solo karijere bavi i kamernom i modernom muzikom.kao stipendista Albert Eckstein fondacije Damjan Saramandić svira na instrumentu majstorske radionice Hart&Son (Engleska 1890.).

uki

Uki Ovaskainen (Espo, Finska) klavir svira od svoje pete godine a prvi nastup sa orkestrom imao je u jedanaestoj godini . Studirao je na Muzičkoj akademiji „Sibellius” u Helsinkiju u klasi prof. Hui–Jin Tavašerna , a potom u Kraljevskoj danskoj muzičkoj akdemiji , gde je  i diplomirao i magistrirao sa najvišom ocenom. Od 2006. godine bio je u klasi prof. Matija Raekalija na solističkoj liniji Konzervatorijuma za muziku i teatar u Hanoveru. Aktivan je kao solista i kamerni muzičar u celoj Skandinaviji, Finskoj, Nemačkoj, Austriji, Izraelu, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj i Španiji.  Od 1987. do 1996. godine sarađivao je sa horom Tapiola , učestvujući na brojnim turnejama i svirao preko 200 koncerata na četiri kontinenta. Septembra 2004. izveo je koncertnu seriju sa osam različitih solo–programa na Muzičkoj akademiji u Kopenhagenu što je najveći individualni projekat na toj akademiji ikada. 2005. godine dobio je nagradu „Sonning” u Danskoj a 2007. godine postao je laureat četvoreetapnog međunarodnog takmičenja „Jaen” u Španiji a dobio je i I nagradu publike. Nastupao je na brojnim festivalima ali i radio kao korepetitor Opere Faber (umetnički direktor Ivan Ludlow). Od 2001. radi kao umetniči saradnik na gudačkoj katedri na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

photo130-h Tango ar.

Nedelja 14. septembar 2014.od 17,00  u Garneriusu rezervisana  je za tango i to prve časove na kursevima tanga u organizaciji Beogradske tango asocijacije. Kurseve će voditi Dragan Mikić, jedan od osnivača ove asocijacije i pokretač prve škole tanga.

Kako tango nije samo ples već i način života, način razmišljanja, časovi na koje mogu doći kako ljubitelji tako i svi plesači bez obzira na iskustvo, osmišljeni su kao tematske radionice. Na njima će se pored plesa: argentinski tango, milonga, tango vals savladavati i sva suptilnost i sva duhovna filozofija ove plesne umetnosti.

Časovi će se održavati nedeljom od 17, 00 za početnu a od 19, 30 za naprednu grupu. Broj polaznika je ograničena a sve informacije mogu se dobiti putem telefona 063 324 354 ili mejla info@bata. org. rs.

M. Nikolić

You may also like

Leave a Comment