Užice, RS
28°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
24°C
23°C
21°C
21°C
20°C
Home MestoUžiceDešavanja Muzička manifestacija „Harmonika u centru” u Požegi

Muzička manifestacija „Harmonika u centru” u Požegi

by Velimir Popovic

 

U Kulturnom centru Požega će 26. i 27. maja biti održana muzička manifestacija „Harmonika u centru”.

U okviru ovog dvodnevnog događaja u Gradskoj galeriji Požega u utorak, 26. maja u 20 časova biće održan solistički koncert Đorđa Vasiljevića. Đorđe Vasiljević je iz Požege, student je Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu, u klasi profesora Radomira Tomića. Dobitnik je velikog broja priznanja u zemlji i inostranstvu, od kojih se najviše ističu IV mesto na Svetskom trofeju u Italiji i III mesto na Svetskom kupu u Kini u kategoriji junior.
Program koncerta: Domeniko Skarlati, Stefan Mosenmark, Sofija Gubajdulina, Sergej Prokofjev…

U sredu 27. maja u 20 časova u sali Kulturnog centra Požega nastupiće orkestar „Orkestra harmonika Kragujevac” sa programom Turneja mira – program koncerta posvećen je 70-godišnjici pobede nad fašizmom.

„Orkestar harmonika – Kragujevac“ je osnovan 1989. godine kao orkestar harmonika Srednje muzičke škole „dr Miloje Milojević“ a od 2014. godine sarađuje i sa studentima na Katedri za harmoniku Filološko umetničkog fakulteta (FILUM) iz Kragujevca. Pored učenika, studenata i dirigenta, orkestru se po potrebi pridružuju i profesori, kao i umetnici na drugim instrumentima. Članovi ovog orkestra, kao učenici odseka harmonike, dobitnici su preko 1000 nagrada i priznanja među kojima su i prva osvojena mesta na najprestižnijim evropskim i svetskim takmičenjima. Njihovi uspesi su najviše doprineli stvaranju prve visokoobrazovne institucije za harmoniku na ovim prostorima, najpre kao Nastavnog odeljenja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, sada FILUM-a.

Ulaz na ove događaje je slobodan.

Izvor: Kulturni centar Požega

You may also like

Leave a Comment