Užice, RS
19°
Сунчано
8ч9ч10ч11ч12ч
21°C
23°C
25°C
27°C
28°C
Home DruštvoMuzika Muzička abeceda:Eros Ramacoti

Muzička abeceda:Eros Ramacoti

by Velimir Popovic

Eros Ramazzotti Plays Melbourne

Italijanski pevač i autor pop muzike Eros Ramacoti stekao je svetsku slavu zahvaljujući svom glasu, ali i kompozicijama koje će trajati i živeti. Njegovi nastupi sa poznatim muzičarima poput Tine Tarner, Džo Kokera, Elton Džona, Šer, Andre Bočelija i drugih omogućili su mu da svoju popularnost raširi i da se čuje za njegovu muziku.

Eros Valter LučanoRamacoti rođen je u Rimu, 28. oktobra 1963. Odrastao je u popularnom kvartu Cinecitta u siromašnoj porodici. Nakon završene srednje škole želeo je da upiše muzičku akademiju, ali nije uspeo. Savetovali su ga da pohađa privatne časove, ali njegova porodica nije imala sredstava za to. Upisao je višu ekonomsku školu da ne bi gubio vreme, ali ubrzo je shvatio da ga ekonomija ne zanima, pa se ispisao iz škole. Njega je jedino interesovala muzika i uz očevu pomoć, koji je i sam imao neostvarene muzičke snove, upoznao je Đanija Raveru sa muzičkog festival San Remo.

eros_2

Đani Ravero je osamnaestogodišnjeg Erosa doveo na takmičenje „Voci nuove di Castrocaro” na kojem je on izveo svoju pesmu „Rock 80”. Ušao je u finale, ali nije bio među tri najbolja takmičara. Ipak ovaj nastup i ta pesma su mu omogućili da potpiše prvi ugovor sa izdavačkom kućom DDD. Godinu dana kasnije, 1982. godine izdao je prvu pesmu „Ad un amico” koja nije doživela značajniji uspeh. Nakon toga Eros je odlučio da promeni nešto u svom životu. Preselio se u Milano. Tu je intenzivnije počeo da uči da svira gitaru, vežba i nastupa.

Jedan od značajnijih uspeha koji mu je totalno promenio život i karijeru, dogodio se na festivalu Sanremo 1984. godine. Eros je nastupio u kategoriji debitanata sa pesmom „Terra promessa” kojoj je žiri dodelio najviše glasova. Do tada nepoznati mladi pevač iz Rima, izazvao je veliku pažnju javnosti i zahvaljujući toj numeri postaje poznat i van granica Italije. Eros je i sledeće godine učestvovao na Sanremu sa pesmom „Una storia importante” koja je zauzela šesto mesto. Iako je pevač kasnije izjavljivao da je ova kompozicija zaslužila bolji plasma, ona je i bez toga postigla značajan uspeh i dospela na vrhove italijanskih top lista.

'Che Tempo Che Fa' Italian TV Show - November 25, 2012

Veliki uspeh Eros je doživeo i sa prvim albumom „Cuori agitate” koji je izdao 1985. godiine. Pobedu na Sanremu je ostvario 1986. godine sa pesmom „Adesso tu”. Objavljena je na albumu „Nuoi Eroi” koji je Erosu konačno doneo i značajniji međunarodni uspeh. Treći album „In certi moment” je objavio 1987. godine i sa njim je doživeo ogroman uspeh. Na njemu je sjajan duet sa Patsy Kensit „La luce buona delle stele”, a taj album je promovisao tokom devetomesečne turneje na kojoj ga je videlo više od million ljudi. U proleće 1988. godine objavio je album „Musica e”, a dve godine kasnije kultni album „In ogni senso”. Nakon toga je održao prvu turneju po Americi u okviru koje je imao nastup u rasprodatom Radio City Music Hall-u. Turneju je završio u Barseloni koncertom koji je snimljen i emitovan u celom svetu. Posle toga je izašao dvostruku album „Eros In Concert”, a tri godine posle objavio je album „Tutte storie” koji je odmah po izlasku postao najprodavaniji italijanski album. Sjajan singl „Cose della vita” slušao se na svim radio stanicama, a spot za pesmu je režirao legendarni Spike Lee. Postalo je jasno da je Eros pevač koji ima mnogo fanova i slušalaca širom sveta. Nakon jedne od značajnijih evropskih turneja, imao je koncerte u Južnoj Americi gde je punio stadione u 15 zemalja.

Eros je 1994. godine nastupio na prestižnoj dodeli nagrada MTV Awards u Berlinu, gde je pevao uživo. U to vreme osnovao je i vlastitu menadžment kompaniju Radiorama i potpisao novi diskografski ugovor sa svetskom major kompanijom BMG International.

Osmi album „Dove c’e musica” objavljen je 1996. i to je bio prvi  album koji je Eros u potpunosti sam producirao i to delimično u Italiji, a delimično u Americi. Ovaj album će ostati upamćen po tome što su ga odsvirali i na njemu sarađivali vrhunski svetski muzičari, što je itekako primetno, pa je i kritika i publika ocenila da se radi o novom, kreativnom i stimulativnom Erosu. Prodato je više od sedam miliona primeraka tog albuma, a popratila ga je nova evropska turneja koja se završila upravo nekoliko dana pre nego što je Erosova supruga Michelle Hunzicher rodila njihovu ćerku Auroru Sophie.

e2-eros

Naredne mesece Eros se potpuno posvetio ulozi oca, a onda je 1998. godine svoj best of album jednostavno naslovljen „Eros”. Na njemu se nalazi šesnaest  najvećih hitova i dve potpuno nove pesme „Quanto amore sei” i „Ancora un minuto di sole”, kao i dva neočekivana i vrlo uspešna dueta, sa Tinom Turner i Andreom Bocellijem.

Na albumu koji je izašao 2000. godine pod naslovom „Stilelibero”, a koji je takođe pripremio sa muzičarima, tekstopiscima i producentima svetskog glasa. Dvanaest novih pesama producirali su njegovi dugogodišnji prijatelji Claudio Guidetti i Celso Valli kao i svetski poznati producenti Trevor Horn i Rick Nowels. Album je u relativno kratkom roku snimljen u Evropi i Americi. Osim fantastičnog najavnog singla „Fuoco nel fuoco” za koji je snimljen i vrhunski MTV spot, na albumu se nalazi i odličan duet sa Cher „Piu che puoi”.  Album pod nazivom 9 izašao je 2003., a na njemu su se izdvojili hitovi „Un attimo di pace” i prekrasna balada „Solo ieri”. Krajem 2005. godine objavio je album „Calma Apparente”, deseti studijski, koji sadrzi 13 pesama, među kojima je i duet sa Anastaciom „I belong to you”. Album je sniman u Los Anđelesu, Milanu i Londonu. Zatim je 2007. objavio album „e2”, a 2009. godine album „Ali e radici”.

You may also like

Leave a Comment