Užice, RS
19°
Ведро
21ч22ч23ч0ч1ч
18°C
16°C
15°C
15°C
14°C
Home Vesti U Narodnom muzeju Užice izložbe, radionice i drugi sadržaji, povodom manifestacije „Muzeji za 10“

U Narodnom muzeju Užice izložbe, radionice i drugi sadržaji, povodom manifestacije „Muzeji za 10“

by Velimir Popovic
muzej

Osim stalnih postavki, publici će biti ponuđene zanimjive izložbe, radionice za decu, koncert umetničke muzike i drugi programi.

Izložba „Portret u Umetničkoj zbirci Narodnog muzeja Užice“, autora Marka Đurića, višeg kustosa i istoričara umetnosti, biće otvorena u toj ustanovi u petak, 14. maja, u 19 časova.

Postavku čini 28 portreta, koje je autor odabrao iz te zbrike i sistematizovao ih u četiri celine. Portreti su nastali od druge polovine 19. do osamdesetih godina 20. veka.

Iste večeri, od 19,45 časova, u Legatu Mihaila Milovanovića uslediće koncert Đurđice Aleksić (violina), koja će svirati dela Baha, Vijenjavskog, Paganinija, Sen Sansa i drugih, a gost će biti Todor Aleksić (harmonika), uz klavirsku pratnju Žarka Golubovića.

Tokom „Noći muzeja“, 14. maja, Muzej će radti od 10 do 24 časa, a Jokanovića kuća, Memorijalni kompleks Kadinjača i Zavičajno odeljenje Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši od 10 do 22 sata.

U okviru programa „Muzeji za 10“, od 16. do 20.maja, organizovaće se  arheološka radionica za decu „Budi i ti arheolog – pronađi i nacrtaj predmet“.

Postavka „Lica crkvene umetnosti – prepisivači, štampari i kopisti“, autorke Katarine Dogandžić Mićunović, više kustoskinje i istoričarke umetnosti, biće otvorena 18. maja u 19 časova u galeriji Jokanovića kuće.

Biće izložene rukopisne i štampane knjige iz Zbirke stare i retke knjige Biblioteke Narodnog muzeja Užice, od kojih će neke prvi put biti predstavljene javnosti, kopije srednjovekovnih fresaka iz crkava užičkog kraja, kopije minijatura iz Karanskog četvorojevanđelja i predstave svetitelja.

U Zavičajnom odeljenju Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši, u 18 časova je najavljena promocija projekta „Virtuelna šetnja kroz kulturno nasleđe novovaroške čaršije“.

Tokom programa „Muzeji za 10“, Narodni muzej radiće od 10 do 20 časova, Jokanovića kuća, Memorijalni kompleks Kadinjača i Zavičajno odeljenje Narodnog muzeja Užice u Novoj Varoši od 10 do 18 sati.

U toku te manifestacije, ispred užičkog Muzeja, prodavaće se i publikacije po promotivnim cenama.

Za pojedinačne i neorganizovane grupne posete, ističu u Muzeju, ulaz je besplatan, dok će se ulaznice naplaćivati za školske ekskurzije i druge grupne posete koje su organizovale turističke agencije.

IZVOR: Danas

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment