Užice, RS
27°
Сунчано
11ч12ч13ч14ч15ч
30°C
31°C
32°C
33°C
34°C
Home Vesti Na Zlatiboru markirane tri nove jedinke: mečka Milunka i mužjaci Bato i Zlatibor

Na Zlatiboru markirane tri nove jedinke: mečka Milunka i mužjaci Bato i Zlatibor

by Velimir Popovic
tri nove jedinke

Čajetina – Do sada smo upoznali Miloša, Boru i Aleksandra. Oni su medvedi markirani na planinama zapadne Srbije, a od ovog leta Zlatibor je dobio još tri jedinke Milunku, Zlatibora i Batu koji su markirani na teritoriji Brezovca u okviru projekta monitoringa ove divljači.

„Milunka se prošle zime okotila i donela na svet četiri mečeta. Uglavnom se kretala po Bosni i pokazala kao dobra majka, jer je uprkos velikom broju pređenih kilometara sve vreme bila uz mečiće sa kojima je sve u najboljem redu. Konstantno im pratimo kretanje, a za razliku od njih koji su često boravili u Bosni, Bato se kretao najviše po Zlatiboru išao do Šargana i retko prelazio Drinu. Medved Zlatibor kretao se jednako na teritoriji obe države”, kaže za RINU Duško Ćirović profesor Biološkog fakulteta u Beogradu.

Ova tri medveda su markirana satelitskim GPS ogrlicama, sa njima se prati njihovo kretanje i potraga za pogodnim staništem. Podaci koji se dobijaju od velikog su značaja jer uspostavenjem pravca kretanja medveda moći će da se formiraju stalna hranilišta, kako bi se sprečio njihov dolazak u naseljena mesta u blizini domaćinstva, a sve u potrazi za hranom.

„Medved se kao predator iz vrha lanca ishrane, smatra veoma važnom životinjom po čitav ekosistem. U planu je da se u parku prirode Zlatibor naprave hranilišta za njih, kako bi se ta populacija hranila i oporavljala, a sa druge strane odvukla dalje od naseljenih mesta i na taj način smanjile neke štete”, kaže profesor Ćirović.

Projekat monitoringa medveda sprovodi se u saradnji JP „Srbijašume”, Ministarstva zaštite životne sredine i Biološkog fakulteta iz Beograda, a uz podršku LU „Zlatibor”.

Ove godine su obeležene i jedinke na Tari i Jadovniku, kao i dva mužjaka na Goliji.

IZVOR: Uzice Oglasna Tabla

Za još vesti pratite ERO

#vesti 

You may also like

Leave a Comment