Užice, RS
32°
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
33°C
32°C
31°C
30°C
28°C
Home MestoBajina Bašta Malinari traže veću cenu, od 350 do 400 dinara

Malinari traže veću cenu, od 350 do 400 dinara

by Vladimir Gujanicic
Malinari

Zbog mraza koji se desio u aprilu i jakog vetra došlo je do smrzavanja samog ploda i problem je nastao što smo već prvo, i polovinu drugog branja već obrali. Drugi problem su izdanci, nemate tu da cela stabljika ima lastar kako id,e da je svaka ponela rodnu grančicu, nego se preskače pet, šest. Mi smo radili kao što radimo 30 godina, mi nismo u proizvodnji od juče mi smo od starih naših naučili samo primenili nove agrotehničke mere. Ove godine očekujemo mnogo manji rod maline zato očekujemo neku cenu od 400 dinara sa tendencijom rasta ka gore. Jer je situacija veoma složena i to nije samo ovde u Ivanjici već u celoj Srbiji. Možda sa jesenjim malinama, kao što je polka i enrosadira neće biti situacija kao sto je sa vilametom, fertodijem i drugim koji se beru od 5. juna”, rekao predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

Prema rečima Radovića, Mačvansko-prnjavorski kraj je u najtežoj situaciji, jer je to prva pijaca gde stiže malina i tu će biti i 80 odsto manje.

On očekuje sledeće nedelje sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede i svim resorima.

Dragojle Jovančić penzioner iz Ivanjice ima pod malinom 30 ari i očekivao je rod 45 do 50 tovara. „Imam posebno fertodi a posebno vilamet koji mi je skoro propao, ako ove godine budem ima i 1 000 kg. Sve sam imao i navodnjave i sve sam obezbedio, ali nema ove godine ništa. Ako nas država ne obezbedi sa cenom, mi smo malinari propali”, kaže Dragojle koji očekuje da cena ove godine bude od 350 do 400 dinara jer to jedino može da nas izvuče da pokrijem troškove.
Dragojle kaže da je zasad i osigurao kao i svake godine, ali da će morati deo da raskrči jer ne može ni radnike da plaća.

GZS

You may also like