Užice, RS
32°
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
33°C
32°C
31°C
30°C
28°C
Home PrivredaPoljoprivreda Malinari blokirali petlju u Požegi zbog početne otkupne cene

Malinari blokirali petlju u Požegi zbog početne otkupne cene

by Vladimir Gujanicic

Proizvođači maline koji su nezadovoljni početnom cenom otkupa dogovorenom sa otkupljivačima, blokirali su juče petlju na magistralnom putu u Požegi na dva sata.

Predsednik Udruženja proizvođača maline “Vilamet” Mileta Pilčević rekao je za Tanjug da su se odlučili na blokadu saobraćajnice u Arilju jer su nezadovoljni početnom otkupnom cenom od 250 dinara.

Tvrdi da su na sastanku, na kojem su posredovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i predložili početnu otkupnu cenu od 250 dinara i učešće u izvoznoj ceni u odnosu 60 – 40 odsto u korist proizvođača maline, učestvovali predstavnici udruženja koja nisu reprezentativna.

On tvrdi da cenu od 250 dinara za kilogram maline nije prihvatilo nijedno udruženje proizvođača kao i većina hladnjačara.

Pilčević dodaje da malinari sada traže sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem.

“Nas dovode u negativan kontekst da smo bundžije. Mi smo udruženje primarnih proizvođača i mi nismo protiv ministra poljoprivrede, niti Ministarstva, niti države. Mi drugu državu nemamo. Mi samo od ove države očekujemo pomoć”, rekao je Pilčević.

Malinari traže da akontna cena maline bude 350 dinara sa tendencijom rasta.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović rekao je juče da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu, a ukoliko izvozna cena premaši taj iznos dobit će deliti hladnjačari i poljoprivrednici u odnosu 40 prema 60 u korist poljoprivrednika.

Martinović je demantovao spekulacije da 31. maja nije postignut dogovor o početnoj ceni maline na sastanku proizvođača, hladnjačara i predstavnika Vlade.

You may also like