Užice, RS
26°
Делимично облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
24°C
23°C
22°C
22°C
21°C
Home DruštvoUmetnost i kultura „Majske čarolije za decu”: Pozorišna magija sa gusarima

„Majske čarolije za decu”: Pozorišna magija sa gusarima

by Velimir Popovic
Predstava „Gusari”, Miloša Janošeka, a u režiji Jan Čanija, Knjaževsko–Srpskog teatra iz Kragujevca izvedena u sredu, 13. maja, trećeg dana Festivala „Majske čarolije za decu” u oba termina odigrana je pred prepunom salom Narodnog pozorišta u Užicu.
Avanture gusara Bartolomea, Paća, Crne brade i Pogoa u ovoj predstavi odvele su nas na putovanje brodom, po nemirnim morima u potrazi za blagom. Dogodivštine gusara, propraćene upečatljivom scenografijom i odličnom muzikom na koju su i deca sjajno reagovala, još jedan su dokaz da mališani vole pozorište.
Glumac Miloš Krstović u ulozi Bartolomea u predstavi „Gusari” je objasnio da je prava magija igrati pred prepunom salom.
—Mališani su bili u predstavi od početka do kraja. Pratili su je veoma pažljivo, bila je tišina kada  je bilo potrebno, a to je ono što nama govori da smo na pravom putu. Predstava ima ozbiljan pristup, ne podilazi se deci i mislim da su deca lepo doživela ovu predstavu.
Predstava „Gusari” se igra već osam godina, putovala je i učestvovala na mnogim festivalima i svuda je odlično primljena.
—Rekacije dece su svuda iste kada igramo ovu predstavu. Reditelj je veoma lepo uradio ovu predsatvu, maštovito, vrlo jednostavno sa minimalnim sredstvima u ovom vremenu kakvo jeste, a opet da predstava ima u sebi nešto posebno—rekao je Krstović i dodao:
—Užice je zaslužuje ovakav festival, sobzirom da ovde nema profesionalno pozorište za decu i tim pre su potrebni ovakvi festivali. Jer ova deca su publika koja će kasnije biti ona prava pozorišna publika. Mnogo znači da deca posećuju pozorište, da osete tu čaroliju, pozorišnu magiju. Mislim da je to dobro za odrastanje i psihološki i pedagoški. Sigurno je veliki uspeh organizovati ovakav Festival, znam da sigurno nije lako, ali svakako to treba podržati. Takođe mi se dopada što je ovo revijalni festival, jer su se danas festivali pretvorili u takmičarske i pravljenje predstava za nagrade. A „Gusari” je predstava koja je baš pravljenja za decu i to mališani zaista osećaju.
festival7
Đaci iz Prve osnovne škole „Kralj Petar drugi” su bili raspoloženi za priču po izlasku iz sale i sa oduševljenjem su prepričavali ono što su gledali.
Nemanja Tanasković i Anastasija Šuljagić, učenici četvrtog razreda ove škole su rekli da im se predstava veoma dopala.
—Uživali smo u avanturama gusara, muzici i stvarno smo zadovoljni što smo mogli da pogledamo ovakvu predstavu.
Sara Gubežanović, Mateja Lukić i Anđela Špik, učenice četvrtog razreda su istakle da je predstava bila zanimljiva i svidelo im se što se radnja odvijala na brodu koji putuje po okeanu i što je priča veoma dinamična.
 U četvrtak, 14. maja u12 i 14 časova na programu je predstava Crvenkapa tekst braće Grim, a u režiji Dobrina Mirčeva, pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović” iz Zaječara.
M. H.

You may also like

Leave a Comment