Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C
Home Vesti Deca iz sveta stižu u Užice na festival folkora „Licidersko srce“

Deca iz sveta stižu u Užice na festival folkora „Licidersko srce“

by Velimir Popovic
0 comment

Užice će ugostiti oko hiljadu dece i mladih iz jedanaest zemalja koji će, od 15. do 19. avgusta, biti učesnici 14. Međunarodnog dečjeg festivala folklora „Licidersko srce“.

Osim u Užicu, ansambli će gostovati na Zlatiboru, 16. avgusta, a dva dana kasnije u Andrićgradu, u Višegradu.

Folklorni ansambli dolaze iz Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Meksika, Slovačke, Češke, Turske, Grčke, Slovenije, Republike Srpske – BiH, a nastupiće i njihovi vršnjaci iz Srbije.

Najavjujući tu manifestaciju, gradonačelnica Jelena Raković Radivojević je ocenila da će Užice narednih dana „živeti u ritmu razigrane i raspevane mladosti, koja će nas upoznati sa folklornim nasleđem različitih podneblja“.

„Jezik muzike i igre svi razumemo i ovakve manifestacije značajno doprinose povezivanju i zbližavanju ljudi i naroda. Važno je da se upoznajemo, a to se najbolje čini preko kulturne baštine i vodi ka uzajamnom uvažavanju i poštovanju posebnosti“, poručila je gradonačelnica.

Deca i mladi predstaviće nasleđe zemalja iz kojih dolaze i upoznati se sa folkorom i kulturom užičkog kraja i dela Republike Srpske.

„Sve je spremno i svi učesnici su potvrdili dolazak. Organizatori, suorganizatori, prijatelji festivala su uradili svoj deo posla, a spremni su i volonteri, koji jedva čekaju da ugoste svoje nove prijatelje“, kazala je Ivana Cvetković iz Organizacionog odbora.

Festival će početi u ponedeljak, 15. avgusta, u 19 časova, svečanom povorkom učesnika Ulicom Dimitrija Tucovića u Užicu, od Narodnog muzeja do Trga Partizana.

Sat kasnije, uslediće svečano otvaranje i kraći nastupi gostiju.

Svake večeri, objašnjava Cvetković, na Trgu partizana u Užicu biće koncerti, a pre podne folklorne radionice.

„Potrudićemo se da učesnike naučimo i Užičko kolo, a na zanimljiv način, kroz razne zadatke, obilaske određenih lokacija i kontakte sa Užičanima, oni će upoznati naš grad“, dodala je Cvetković.

U Jokanovića kući, od utorka, 16. avgusta, od 11 časova, moći će da se pogleda izložba narodnih nošnji zemalja učesnica.

Osim dečjih žurki, najavljeni su edukativni seminar „Deca-čuvari tradicije“ i  grnčarska radionica u Zlakusi.

Slični programi biće priređeni na Zlatiboru i u Višegradu.

„Licidersko srce“, koje se organizuje od 2009. godine i, kako je istakla Ivana Cvetković, jedna je od najvećih dečijih folklornih manifestacija u ovom delu Evrope, ugostilo je oko 11.000 dece iz više od 40 zemalja sa pet kontinenata – Evrope, Afrike, Azije, Severne i Južne Amerike.

IZVOR: Danas 

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

Related Posts

Leave a Comment