Užice, RS
26°
Делимично облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
23°C
22°C
21°C
20°C
19°C
Home Društvo Laguna i Ero vas ponovo nagrađuju

Laguna i Ero vas ponovo nagrađuju

by Velimir Popovic

naslovna nagradna igra 1

Za sve čitaoce ponovo smo u saradnji sa Izdavačkom kućom „Laguna” obezbedili zanimljive poklone. Ovog utorka smo pripremili knjigu Vidovite priče, Ljubivoja Ršumovića. Svi koji se u toku dana jave i tačno odgovore na nagradno pitanje, imaju mogućnost da postanu dobitnici ove knjige. Izvlačenje dobitnika će biti obavljeno u sredu, a dobitnik će putem e-mail adrese biti biti obavešten o preuzimanju nagrade. Odgovore na postavljeno pitanje, koje se nalazi na kraju teksta treba poslati na e-mail adresu: office@ero.rs.

maxresdefault

 Vidovite priče, Ljubivoje Ršumović

Ukratko o knjizi

Glavni junak je dečak Vid koji u razgovorima sa svojim drugarima, uglavnom životinjama saznaje mnoge stvari od životne važnosti. Ilustracije: Dušan Petričić. Ista knjiga postoji u prevodu Džona Timotija Bajforda na engleski.

Sadržaj

Vid iz Talambasa je neobičan dečak koji se susreće sa životinjama na slobodnoj teritoriji. Kroz igru, skakutanje i trčanje Vid savladava mnoge važne pojmove o životu: pričajući sa sovom, detlićem, mačkom i raznim drugim bićima, Vid stiče odgovornost, uči šta je neznanje, ljubav itd. Priče imaju filozofski karakter.

Ciljna grupa

Deca od 4-9 godina, a ravnopravno sa njima i njihovi roditelji koji su odrastali na Ršumovićevim knjigama.

Prethodno objavljeni naslovi

Planiranje prošlosti, Zauvari, Ujdurme i zvrčke iz antičke Grčke, Sunčanje na mesečini.

Biografija autora

Ljubivoje Ršumović rođen je 1939. godine. Godine 1965. zaposlio se u Radio Beogradu, u redakciji programa za decu. Svoj literarni rad uspešno je ugradio u popularne radio emisije (Utorak veče – ma šta mi reče, Subotom u dva, Veseli utorak); kao televizijski poslenik napisao je, režirao i snimio preko 600 emisija. Objavio je 72 knjige, uglavnom za decu. Među njima najpoznatiji naslovi su: Ma šta mi reče, Pričanka, Pevanka, Još nam samo ale fale, Vesti iz nesvesti, Nevidljiva ptica, Domovina se brani lepotom, Sjaj na pragu, Ne vucite me za jezik, Bukvar dečjih prava. U pozorištima je izvođeno više njegovih dela: Šuma koja hoda, Nevidljiva ptica, Baba Roga, Rokenrol za decu, Uspavana lepotica, Au, što je škola zgodna, U cara Trojana kozje uši, Snežana i sedam patuljaka, Ršumdani, Miš je dobio grip, Tri čvora na trepavici, Tandara mandara…

Dobitnik je brojnih nagrada za dečju književnost. Njegova dela prevedena su na više stranih jezika. Autor je tri udžbenika za osnovnu školu: Deca su narod poseban, Azbukvar i Pismenar.

Dušan Petričić je dimplomirao na Grafičkom odseku beogradske Akademije za primenjene umetnosti 1969. godine u klasi profesora Bogdana Kršića.

Kao politički karikaturista prisutan je poslednjih nekoliko decenija na stranicama najznačajnijih jugoslovenskih novina i časopisa. Od 1969. do 1993. radio je kao karikaturista u beogradskim Večernjim novostima, a od 1993. redovno sarađuje sa nekoliko vodećih severnoameričkih novina: The New York Times, The Wall Street Journal, The Toronto Star, Scientific American… Od januara 2009. postaje stalni saradnik Politike.

Kao koautor ili ilustrator kreirao je preko 30 knjiga za decu koje su objavljene na prostorima bivše Jugoslavije ili Severne Amerike.

Za knjige i političku karikaturu dobio je bezbroj nagrada širom sveta.

Bio je profesor opreme knjige i ilustracije na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti i profesor animacije i ilustraije na Šeridan koledžu u Oukvilu, Kanada. Od 1993-2013. živeo u Torontu, a sada ponovo u Beogradu.

Nagradno pitanje: Gde je rođen Ljubivoje Ršumović?

Odgovore slati na e-mail adresu: office@ero.rs

 

You may also like

Leave a Comment