Užice, RS
24°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
27°C
29°C
31°C
32°C
33°C
Home Društvo KUD Era obeležava dve decenije postojanja

KUD Era obeležava dve decenije postojanja

by Velimir Popovic
Era

UŽICE – Kulturno-umetničko društvo Era ove godine proslavlja dve decenije od osnivanja. Tim povodom, u dvorani „Veliki park“ održali su prvi u nizu nastupa, kojima će obeležiti ovaj jubilej.

KUD Era krenuo pre dve decenije rad sa 30 članova, a danas ih broji 300. Uz šest grupa škole folklora i tri ansambla, broje i rekreativnu grupu odraslih, kao i orkestar i dve pevačke grupe.

„Tri godine sam u KUD-u i ovo mi je bio treći koncert. Najviše volim da igram „Ersko kolo“, rekla je Dunja Jovanović, članica mlađeg sastava.

Motivi za pristupanje ovom kulturno-umetničkom društvu su različiti, ali se zbirno najviše odnose na porodični ambijent.

„Pre svega me je privuklo društvo, jako smo složni. A posebna priča su koncerti na kojima učestvujemo i naravno putovanja i žurke koje organizujemo“, kaže Anđela Saveljić, članica prvog ansambla

Ističu da je činjenica da pripadaju užičkom kraju sama po sebi inspiracija za rad.

„Nije lako biti igrač u užičkom kraju. Ovaj deo Srbije obiluje odličnim igračima, ali i pevačima i muzičarima. Takođe, nije retkost da neko od ovdašnjih igrača postane i član nacionalnog ansambla Kolo“, ističe potpredsednica KUD-a, Ivana Cvetković.

Posebno su ponosni na pokretanje međunarodnog dečjeg festivala folklora Licidersko srce.

„Kada smo osnivali društvo pre dve decenije, nismo imali u planu ni ovoliki broj koncerata ni da ovoliko „rastemo“. Posebno smo ponosni na Licidersko srce, tako da ako napravimo svrt na period iza nas, vidimo da je vredelo raditi“, kaže Vlastimir Veljović, koreograf i jedan od osnivača KUD Era.

U planu je još koncerata, zatim promocija drugog CD-a „Trag“ baziranog na užičkoj vokalnoj tradiciji, kao i seminar i promocija monografije posvećene jubileju.

IZVOR: ZoomUE

Za još vesti pratite ERO

#užice #vesti

You may also like

Leave a Comment