Užice, RS
24°
Сунчано
10ч11ч12ч13ч14ч
27°C
29°C
31°C
32°C
33°C
Home DruštvoUmetnost i kultura Kreativno obrazovanje

Kreativno obrazovanje

by Velimir Popovic

 IMG_0102

U svečanoj Sali Gimnazije danas je održano predavanje „Kako razumeti svet naopačke” sa temom obrazovanja koji je realizovala organizacija Akademica iz Beograda.

Predavanje je realizovano kao deo projekta prekogranične saradnje saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine pod nazivom„ SM61 susretanja”, a tema je kreativna ekonomija, lokalni razvoj. —Kreativne delatnosti su danas u fokusu ne samo ekonomista već i stručnjaka za medije, lokalni razvoj. Potpuno je reč o novom konceptu koji je i Evropska unija stavila u svoje agende kroz program Kreativna Evropa i uklapa se u evropsku straegiju 20-20.Kroz ovaj projekat 11 gradova u Srbiji i Bosni i Hercegovini je upoznato sa novim modelom kao i mogućim lokalnim modelima pokretanja razvoja, zapošljavanja ljudi u okviru kreativnih delatnosti. Kreativne delatnosti su one delatnosti koje smatramo kulturom, kao što su izvođačke, vizuelne umetnosti, grafički i industrijski dizajn, IT sektor, arhitektura, modni dizajn, muzička industrija—rekao je Aleksandar Đerić iz organizacije Academica koja je implementator projekta u Srbiji.

Predavanje „Kako razumeti svet naopačke”, prema rečima Đerića objašnjava kroz tri glavne oblasti: globalni svet medija i kako on menja današnju percepciju stvarnosti, potom kako se poslovanje promenilo i koja su nova zanimanja i treće je šta je u svemu tome nova obrazovna paradigma, izvori obrazovanja.

Na prvom spratu Gimnazije otvorena je izložba „3T-12 KI” kretivaca iz Loznice, Šapca, Valjeva, Prijepolja, Požege i Užica čiji radovi govore na temu tolerancije, tehnologije i talenta.

M. H.

You may also like

Leave a Comment