Užice, RS
22°
Ведро
4ч5ч6ч7ч8ч
21°C
21°C
21°C
23°C
25°C
Home MestoUžiceDešavanja Kraj septembra u Guarneriusu: koncert dve Bojane

Kraj septembra u Guarneriusu: koncert dve Bojane

by Velimir Popovic

Bojana i Bojana foto

Koncertom Marine Horak u subotu 27. septembra i kreativne radionice koju je ova čuvena pijanistkinja iz Slovenije poklonila ljubiteljima muzičke umetnosti željnim da obogate svoje znanje u nedelju 28. septembra, Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije Guarnerius, u ponedeljak 29. septembra priređuje novi koncert čime se završava bogat septembarski program. Reč je o koncertu dve Bojane i to violinistkinje Bojane Jovanović i pijanistkinje Bojane Dimković.

Koncert počinje u 20,00 a na programu ovog dua su dela Mocarta i Betovena a na izrazitu želju učesnica i dela Kloda Debisija koji je i njihov zajednički omiljeni autor.

Dve Bojane su ranije sarađivale u oblasti kamerne muzike, između ostalog i kao članice ansambla „ Metamorfozis”, ali ovo je prvi put da nastupaju kao duo.

Violinstkinja Bojana Jovanović je osnovno i srednje muzičko obrazovanje sticala u muzičkim školama „Dr Vojislav Vučković” i „Kosta Manojlović” kao i u Školi za mlade talente u Ćupriji „Horeum Margi” u klasi prof. Ane Meljnik. Studije violine je završila na FMU u Beogradu a postdiplomske studije u klasi prof Vesne Stanković i 2004. stiče zvanje magistra umetnosti. Od početka studija aktivni je član kamernog orkestra „Gudači Sv. Đorđa” i član je UMS–a.  Članica je Simfonskog orkestra RTS, „ No borders orchestra”, ansambla „Metamorfosiz”, kvarteta „Mokranjac”. Sarađivala je sa istaknutim umetnicima poput Julijana Rahilina, Aleksandra Madžara, Irene Grafenauer, Vesne Stanković, Stefana Milenković.. Iza ove mlade violinistkinje je veliki broj koncerata kako u zemlji tako i na turnejama u inostranstvu.

Pijanistkinja Bojana Dimković,  pored  klavira svira i čembalo i na oba instrumenta paralelno ostvaruje bogatu karijeru. Bojana Dimković upisala je klavir već u sedmoj godini I posle brojnih nagrada na republičkim I međunarodnim takmičenjima seli se u London u svojoj šesnaestoj godini posle dobijanja stipendije za ulazak u prestižnu školu za muzičke talente „Persl”. Školovanje je nastavila u „Gildhol školi za muziku i glumu” gde je završila osnovne i dvostruke master studije sa najvišim ocenama zbog čega ostaje u ovoj ustanovi kao asistent–demonstrator naredne dve godine. Nakon uspeha na „Brodwood” takmičenju za čembaliste, 2009. g postaje član više ansambala koji izvode baroknu muziku : „The Early Music Expeiment”, „The Musicians of London Wall” , „The Nightingale Trio” a kod nas sarađuje sa anamblom „Metamorfozis”, „Kameratom Serbikom”, „Gudačima Sv. Đorđa”. Od nedavno je angažovana i kao continuo čembalista Beogradske barokne akademije i Nove beogradske opere.Prisutna je na koncertnim podijumima kako u Srbiji tako i u inostranstvu : U Vigmor Holu, Bakingemskoj palate, Royal Festival Hollu, Barbikan Hollu, u salama Kolarca, Beogradske filharmonije i Skupštine grada. Pojavljuje se na Čeltenamskom, Londonskom, Oxford Lider, Hendl festivalima, kao i na Bemusu, Belefu, Nomusu, Bunt–u , Kozartu i Čelo festu.

Ulaz na koncert 29. septembra u Guarneriusu je slobodan.

M.Nikolić

 

You may also like

Leave a Comment