Užice, RS
20°
Делимично облачно
8ч9ч10ч11ч12ч
22°C
23°C
23°C
23°C
23°C
Home DruštvoMuzika Koncert Julijane Mijalković otvara program predstavljanja mladih umetnika u Guarneriusu

Koncert Julijane Mijalković otvara program predstavljanja mladih umetnika u Guarneriusu

by Velimir Popovic

Julijana Mijalkovic foto

Centar za lepe umetnosti Guarnerius i Fakultet muzičke umetnosti Beograd u sklopu zajedničke saradnje koja je programski orijentisana na promovisanje najboljih studenata Fakulteta, u subotu 20. septembra organizuju koncert mlade pijanistkinje Julijane Mijalković. Koncert počinje od 20, 00 u koncertnoj dvorani Guarneriusa a pokrovitelj koncerta je kompanija Nelt.

Julijana Mijalković , jedna od najnagrađivanijih studenata Fakulteta muzičke umetnosti ovim koncertom će otvoriti niz  koncerata koji imaju za cilj da predstave javnosti mlade umetnike koji su na svojim katedrama proglašeni za najbolje i postižu velike uspehe na inostranoj i domaćoj  koncerntoj sceni.

Centar za lepe umetnosti Guarnerius i Fakultet muzičke umetnosti su 2012. pokrenuli program saradnje koji kroz solističke nastupe pruža mogućnost darovitim ljudima ove zemlje koji se bave umetničkim radom da svoj rad i talenat pokažu javnosti ali i da se skrene medijska pažnja na nade u budućnost našeg umetničko bogatstva. Kroz protekle dve sezone na ovaj način ,kroz seriju koncerata predstavilo se 25. umetnika  a do kraja ove sezone planiran je nastup još 14. talentovanih studenata osnovnih , master i doktorskih studija FMU. Učesnici ciklusa mogu se pohvaliti brojnim nagradama na prestižnim domaćim i međunarodnim takmičenjima , nagradama iz fondova fakulteta  koje nose imena naših uglednih muzičara.

Pijanistkinja Julijana Mijalković je  rođena 1991.u Beogradu, a već u osmoj godini imala je svoj prvi javni nastup. Klavir svira od svoje 5 godine a po završetku osnovnih studija na FMU u Beogradu nastavila je da se usavršava u Berlinu na Hochchshule fur Music „Hanns Eisler”. Do sada je osvojila brojne nagrade a između ostalih i : Internacionalni konkurs Nikolaj Rubinštajna (Pariz), Dani EPTE, Slobomir internacionalnog takmičenja, brojna republička takmičenja…Julijana se kvalifikovala i u polufinale Međunarodnog konkursa za mlade pijaniste „Vladimir Horovic”, a dobitnica je priznanja Republike Srbije i Skupštine grada Beograda za rezultate i predstavljanje Beograda na međunarodnoj muzičkoj sceni, nagrade porodice Karađorđević, nagrade iz fonda FMU „Slobodanka Milošević Savić”. Stipendista je fonda za mlade talente „Dositeja”.

Na programu u subotu, 20 septembra su dela Šuberta, Bramsa , Betovena i Ravela.

Ulaz na ove kao i sve ostale koncerte iz ovog programa u Guarneriusu je slobodan.

M.Nikolić

You may also like

Leave a Comment