kolo1

Humanitarna akcija koju je organizovala Srpska pravoslavna crkva, Crkvena opština Užice (Crkva Sveti Đorđe) u saradnji sa crkveno–školskim opštinama iz Australije, za čiju raspodelu je bilo zaduženo Kolo srpskih sestara iz Užica, uspešno je završena.

Od 31. januara, u prostorijama Crkvene opštine, polovna garderoba i obuća, ukupne težine 1593 kg. pristigla iz Kizborna (crkva sv. Arihiđakon Stefan, na čelu sa protojerejem Čedomirom Videkanićem i Dejanom Miloševićem), Grinzbora (crka Sv. Sava, na čelu sa sveštenikom Vladislavom Šipovcem) i Sant Albansa (crkva sv. Đorđe, s protojerejem Borislavom Petrovićem na čelu), članice Kola srpskih sestara radile su svakodnevno na selekciji i raspodeli 316 paketa porodicama i pojedincima kojima je pomoć najpotrebnija.

U saradnji sa Crkvom Sveti Đorđe iz Užica i Centrom za socijalni rad, 112 porodica iz Užica i okoline, koji su lošeg  materijalnog stanja  dobilo je 156 paketa garderobe i obuće.

Prema potrebama udruženja i ustanova uručeno je 160 paketa, a donacija  je raspoređena na sledeći način: odeljenje Neonatologije Opšte bolnice Užice, 6 paketa (pampers pelene, posteljina, odeća za bebe), Ustanova „Dečiji vrtić” Užice koja ima 9 objekata, 50 paketa,

Udruženju Multipleskleroze, 5 paketa posteljine i pokrivke i 8 paketa odeće za decu, Udruženju Roma, 22 paketa garderobe za decu , 3 kutije mešovite garderobe, Savezu slepih i slabovidih osoba, 8 paketa odeće za decu, Udruženju invalida, 1 paket odeće za decu, OŠ „Nada Matić”, 10 paketa odeće, OŠ „Kralj Petar Drugi”, 11 paketa odeće, OŠ „Aleksa Dejović” Sevojno, 12 paketa odeće, OŠ „Bogosav Janković” Kremna, 9 paketa odeće, OŠ „Slobodan Sekulić”, 2 paketa odeće, TŠ „Radoje Ljubičić”, 10 paketa odeće, SŠ „Medicinska škola”, 3 paketa odeće.

Osim ove raspodele, veliki broj sugrađana koji su po pomoć dolazili u prostorije Crkvene opštine, dobijali su pojedinačne komade garderobe i obuće koja se delila pojedinačno u skladu sa veličinom , a ustanovi „Dečiji vrtić” i Udruženju Roma podeljena je i obuća.

Veliki broj sugrađana kojima pomoć nije bila potrebna dolazio je u toku trajanja ove akcije da se raspita o donatorima i pošiljkama i da se zahvale porodicama u Australiji u ime svih Užičana. Osim toga, javljali su se i sugrađani, pojedinci i organizovane grupe koji su želeli da prikupe i donesu svoju odeću, obuću , tako da je ova akcija podstakla i nova dobra dela i širenje dobročinstva Užičana.

M. Nikolić

Related Posts

Leave a Comment