Užice, RS
15°
Ведро
6ч7ч8ч9ч10ч
16°C
17°C
20°C
22°C
24°C
Home VestiRegion Ko se boji „crne bube“ još?

Ko se boji „crne bube“ još?

by Velimir Popovic
crne bube

U Užicu i okolini ove zime pojavile su se „crne bube“, koje po rečima meštana „skaču na noge“ i pokazuju značajnu otpornost na zimu.

U rečima Draga Žunića iz sela Zabojšnica:

„Ni mraz, ni led ih ne sprečavaju da haraju po selima. Na svakom koraku u našem selu vidite gomilu crnih buba, kojih je svakim danom sve više. Prizor je baš jeziv, osećate se neprijatno kad šetate po snegu a oko vas samo gamižu nepoznati insketi i često se dešava da vam i skoče na noge“.

Izvor: RINA

crne bube 2

snežne buve

U vremenu kada čitava planeta muči muku sa nevidljivim neprijateljem, baš smo mi našli da zapatimo ovog vidljivog, i to još crnog. No, za razliku od onog prvog, nevidljivog o kom svetske naučne organizacije još uvek prikupljaju informacije, ovaj drugi nam je poznat od ranije i to pod nazivom „snežna buva“.

Crne bube nisu bube?

Snežna buva, član porodice Springtails (eng.) ili Collembola (antički grčki) pripada jednoj od tri linije heksapoda koje se više ne smatraju insektima (druge dve su Protura i Diplura). One su saprofiti hrane se trulom materijom i preferiraju da žive u vlažnoj sredini. Sam naziv Collembola potiče od reči κόλλα (kólla, „lepak“) i ἔμβολος (émbolos, „kočić“). Ovaj naziv je dobila zbog postojanja organa collophora, za koji se ranije verovalo da se lepi za površine i tako omogućava snežnoj buvi njenu stabilnost.

Ne učestvuje direktno u razlaganju organske materije, ali doprinosi tome kroz fragmentaciju i kontrolu mikroba u zemljištu. Sposobnost da prenose spore mikroiznih gljiva i mikroiznih bakterija, čine uticaj snežnih buva pogodan po zemljište. Sama po sebi ova crna buba nije otrovna, ne ujeda, i ako bi je neko pozvao kući na kafu, generalno ne bi bila zainteresovana.

Kao i sve druge buve, snežna buva se kreće skakanjem, pa se tako desi da nekada doksoči i na nogu nevinog prolaznika, što je pored trenutne neprijatnosti, manje opasno od hrane sa benzinske pumpe.

Za sve je kriva mikroklima!

Povoljna mikroklima zemljišta u toku zime predsavlja kolembolskusku verziju rasprodaje u Lidlu. One su i inače prsutne, ali su se ove godine zbog povoljnih uslova naročito namnožile. Ove opake crne bube sa antifrizom u žilama su majci prirodi dale svoju časnu reč da će se povući čim se otopi sneg, a kako mene makar ni jedna buva do sada nije lagala, nemam ni razloga da im ne verujem.

Nema razloga za strah

Iako scena na hiljade insekata koji se kreću po snegu sigurno nije prijatna za gledanje, uveravamo vas da vam snežna buva niti želi, niti može učiniti bilo šta nažao. Izbegnimo razmišljanje o nepostojećim pretnjama, jer je mnogo realnih i rastućih problema oko nas. Nastavite da čitate ERO.

Za još vesti pratite ERO

#užice #vesti #region

 

You may also like

Leave a Comment