Užice,
Сунчано
16ч17ч18ч19ч20ч
3°C
2°C
1°C
1°C
1°C

naslovna nagrada uskokovic

U Narodnoj biblioteci u Užicu u ponedeljak, 10. marta dodeljena je nagrada „Milutin Uskoković” za najbolju neobjavljenu savremenu pripovetku na srpskom jeziku. Ovogodišnji pobednik konkursa je Dragan Uskoković iz Beograda za pripovetku „Kamen”.

IMG_7758 copy

Saša Stojanović dobitnik druge nagrade

Ove godine na konkurs je prispelo 138 radova, a uslove konkursa su ispunila 92 autora. Žiri je jednoglasno odlučio kome će pripasti nagrade: treću nagradu osvojila je Aleksandra Đuričić iz Beograda sa pripovetkom „Ružičnjak”, druga je pripala Saši Stojanoviću iz Leskovca sa pripovetkom „Kraj kompozicije”, dok je prvu nagradu osvojio Dragan Uskoković iz Beograda za pripovetku „Kamen”.

dobitnica treće nagrade

Aleksandra Đuričić dobitnica treće nagrade

Laureat, Dragan Uskoković je nakon proglašenja istakao da je veoma dirnut ovom nagradom, ne samo što je reč o pripoveci već zato što je reč o Milutinu koji je bio majstor pripovetke.

— Njegove knjige govore o izloženom srcu, patnji koju je osećao u svom vremenu. Zato me je ova priznanje krajnje privatno i lično dodirnulo. Veoma sam radostan zbog toga. Za moju priču sam pokušao da nađem nešto što bi bilo metaforično, neke osnova. Kamen je čvrst, od njega kreće sve, na njemu sve stoji. Moji junaci se nalaze u stisci. Glavni junak treba da šalje decu u šole, na fakultet a para nema, nema stoke nema ničega. Ima taj kamen i odlučuje se da pravi krečanu, da sagori kamen i tu je ta metafora, da od njega napravi nešto što bi moglo da donese neku paru da bi mogao da školuje decu. To je jedan opšti i socijalni motiv. A dalje neću otkrivati šta se radi u pripovetki već ću sve pozvati da je pročitaju.

N. H.

Related Posts

Leave a Comment