Užice, RS
26°
Делимично облачно
22ч23ч0ч1ч2ч
23°C
22°C
21°C
20°C
19°C
Home Društvo Klikerijada u Lučanima okupila mlade i stare ljubitelje klikera

Klikerijada u Lučanima okupila mlade i stare ljubitelje klikera

by Velimir Popovic

12019407_1619237108338162_166589091_o (1)

Lučani su protekle subote bili centar zaljubljenika u klikere, zahvaljujući Svetskom prvenstvu u igranju klikera koje je organizovalo Udruženje građana „Lučani u srcu”. Ovo je prvi put da se u našoj zemlji organizuje takmičenje u igranju klikera, a o tome da ova igra i danas ima svoje poklonike govori i to što se u Lučanima „kod rupe” okupilo 52 takmičara iz Beograda, Kladova, grada domaćina i okolnih mesta. Pobednici su svi oni koji su odlučili da taj dan provedu u prirodi, da se druže i igraju, ali oni malo precizniji i uspešniji klikeraši osvojili su i nagrade. Pobednik u mlađoj kategoriji je Stefan Đedović iz Lučana, dok su kod starijih prva tri mesta zauzeli Milan Dunjić i Ninko Marić iz Lučana, a treći je bio Marko Popović iz Beograda. Milan Mijailović iz Udruženja građana „Lučani u srcu” preneo je za sajt Ero utiske o nedavno održanom Svetskom prvenstvu u igranju klikera.

Kako ste došli na ideju da organizujete Svetsko prvenstvo u igranju klikera?
— Želeli smo da mlađim generacijama predstavimo neke skoro pa zaboravljene igre, igre uz koje smo mi odrastali i koje su bile sastavni deo našeg detinjstva. A da to ne bude samo običan turnir, već Svetsko prvenstvo odlučili smo se zato što smo planirali da privučemo  ljude sa svih strana sveta kojima je ova igra draga, da  klikerijada postane tradicionalna i da se iz godine u godinu omasovi i zašto da ne postane brend Lučana.
Svetsko prvenstvo smo realizovali u okviru LURBAN FEST-a koji je inače kulturno zabavno sportski festival koji traje celo leto u Lučanima, kroz program Aktivne zajednice, a pod pokroviteljstvom Trag fondacije i Balkanskog fonda za demokratiju, kao i uz pomoć mnogih sponzora i pojedinaca koji podrzavaju naše ideje i realizacije projekata našeg udruženja.

12033514_1619237168338156_767954949_n
Čime ste se rukovodili i kakva su bila vaša predviđanja ko bi mogli biti učesnici, sobzirom da u ovo moderno vreme malo dece provodi vreme u igri napolju, a još manje njih igra klikere?
— Pretpostavljali smo da ce učesnici biti mahom stariji i iskusni klikeraši sa mnogo godina staza na terenu kod rupe, ali i deca i mladi, radoznali i željni nekih novih dešavanja i iskustava. Naše prognoze su se ispostavile kao tačne.

Kakav je bio odziv, koliko je bilo učesnika i odakle su došli?
— Na Prvenstvu su u zvaničnom delu učestvovala pedeset dva takmičara što je mnogo više nego što smo očekivali. Podeljeni u dve kategorije, na dva terena nadmetali su se klikeraši uglavnom iz naše opštine, ali je bilo i učesnika iz okolnih mesta kao i iz Kladova i Beograda. Takođe imali smo dve gošće iz Španije i Grčke koje su došle da pozdrave i podrže celu priču, ali se ipak nisu usudile da izađu na crtu. Napomenuo bih da je najmlađa učesnica  Prvenstva imala samo tri godine.

12001923_1619237815004758_1249950935_o

Gde je održano takmičenje, kako ste sredili „teren“?
—  Pošto utabanih terena za klikere  kojih je nekada bilo na svakom koraku više nema odlučili smo da takmičenje održimo u parku iza Doma kulture gde su posle Sabora R’N’R-a  pojedini delovi  ostali totalno bez trave i  bili su kao stvoreni  da se napravi teren za takmičenje.

Kakva su mišljenja učesnika o ovom takmičenju? Jesu li zadovoljni uslovima i kako je sve proteklo?
— Reakcije su krajnje pozitivne. Celo Prvenstvo je proteklo do tančina isplanirano i savršeno organizovano. Obezbedili smo osveženje za sve takmičare, takođe svaki učesnih je dobio medalju dok su tri prvoplasirana nagrađeni peharima. Nama lično najveća nagrada je to što su svi sa Prvenstva otišli  puni pozitivne energije sa obećanjem da se vidimo sledeće godine na istom mestu, što su se igrali, zabavljali i družili u jednoj zdravoj atmosferi, na čistom vazduhu, postujući fer-plej i daleko od zagušljivih kladionica, kafića, TV rialitija, bljutave politike, turbo folk starleta, društvenih mreža……

12005907_1619237601671446_187449981_o

Koliko ste uspeli sa ovim takmičenjem, makar na jedan dan deci dočarate čari igranja klikera, druženja i igranja napolju- kakvo je iskustvo posle takmičenja?
—Deci treba omogućiti da kvalitetno provode slobodno vreme, treba im dati alternativu i podstaći ih. Roditelji u jurnjavi za parama nemaju vremena da se dovoljno posvete zdravom odrastanju svoje dece, jednostavno im je lakše da ih smeste ispred TVa ili računara što je totalno pogrešno i pogubno. Mi smo se tokom celog leta organizujući razne turnire, igre bez granica na bazenu, literarne i likovne radionice, pozorišne predstave, kvizove trudili da im omogućimo nešto drugačije, zanimljivije i svakako mnogo zdravije.
Dovoljno je reći da su tereni na kojima je održano Svetsko prvenstvo svakodnevno posećeni, da se čuje dečja graja, da su neki novi klinci počeli da se okupljaju oko rupe. Klikeri su opet u modi, a da li će tako biti i u buduće ostaje da se se vidi.

12011593_1619237375004802_1498706076_o

Koliko je ova vaša ideja privukla pažnju i kako su reagovali vaši sugrađani?
— Iskreno, niko od nas se nije nadao da će ovoliki broj medija da se zainteresuje i isprati ceo događaj. Prvenstvo je privuklo veliku  pažnju, telefoni su neprestano zvonili, davali smo izjave za mnoge medijske kuće, daleko se čulo za našu klikerijadu.
Sugrađani  mahom pozitivno reaguju na svaku našu akciju jer pokazali smo i dokazali nizom realizovanih projekata tokom prethodnih godina da smo ozbiljna organizacija. Dakle,  imali  smo veliku podršku lokalnog stanovništva  i nailazili smo uglavnom na pozitivne reakcije. Naravno tu i tamo se provuče po neki dežurni pljuvač, ali bilo bi dosadno da nema i negativnih komentara, zar ne?

Tekst: M. Hobetko, foto: Udruženje građana „Lučani u srcu”

You may also like

Leave a Comment