Užice, RS
27°
Сунчано
11ч12ч13ч14ч15ч
30°C
31°C
32°C
33°C
34°C
Home DruštvoUmetnost i kultura KC Požega, sreda 28.maj: predstavljanje knjige „Cirkus Drainac”

KC Požega, sreda 28.maj: predstavljanje knjige „Cirkus Drainac”

by Velimir Popovic

drainac

U Gradskoj galeriji , KC Požega , u sredu 28. maja od 19 časova biće predstavljena knjiga Nedeljka Ješića „Cirkus Drainac”,  u izdanju Službenog glasnika.

U promociji učestvuju: autor Nedeljko Ješić i Milijan Despotović.

Rade Drainac je jedan od najznačajnijih srpskih avangardista međuratnog perioda, rođen je 1899. u Trbunju (Toplica). Po povratku iz Francuske, posle I svetskog rata, piše koristeći sve književne žanrove, uređuje avangardne i socijalno–angažovane časopise i postaje jedan od najviđenijih beogradskih boema. Odmah posle II svetskog rata prećutkivan, nikad dovoljno priznat. Umro je u svojoj 43.godini i sahranjen je „o trošku beogradske opštine”.

Nedeljko Ješić, od 1986. godine piše o Draincu, tekstove bazirane na istraživanjima: Bekstva i skitnje Rada Drainca, Tajanstvena ljubav Rada Drainca, Crna Gora i Rada (a ne Radeta) Drainca, Naši đaci u Francuskoj (1916–Crnogorci u reportažama 1919) i knjigu Nepozati Drainac u kojoj je biografskom metodom predočio sve to se do tada nije znalo i što nije  razjašnjeno u vezi s Drainčevim životom i delom.

Biografija autora: Nedeljko Ješić, novinar, publicista, književnik i profesor književnosti, rođen 1. septembra 1930. u Gorobilju. Studije jugoslovenske književnosti i srpskohrvatskog jezika završio na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirao na temu „Kritika o delu Miloša Crnjanskog”. Od 1961. živi u Beogradu. Radio je kraće vreme kao novinar Večernjih novosti, pa kao urednik u Republičkom zavodu za izdavanje udžbenika, a od 1963. Kao novinar u Informativnom programu Radio Beograda specijalizovan za oblasti obrazovanja i kulture. Na Televiziji Beograd od 1973. do 1995. bio je urednik u Obrazovnom programu. Najpoznatije autorske televizijske emisije koje je osmislio i realizovao su :„Azbuka zanimanja ” i „Ljudi govore” (preko 100 polučasovnih emisija za 13 godina emitovanja). Autor je nekoliko radio drama ,kao i monodrame „Crnjanski 1918” (izvođena 1981. u Ateljeu 212). Dobitnik je Grand prix nagrade Festivala etnološkog filma za 1992, nagrade Udruženja novinara Srbije „Svetozar Marković” za životno delo (1995.) i nagrade Municipium malvesacium (2008.) koju dodeljuje Galerija Rim.  Bio je član predsedništva Udruženja užičana u Beogradu.

You may also like

Leave a Comment