Užice, RS
21°
Делимично облачно
9ч10ч11ч12ч13ч
23°C
24°C
23°C
23°C
23°C
Home MestoUžice Kajak opet plovi Đetinjom

Kajak opet plovi Đetinjom

by Velimir Popovic
kajak

Među letnjim atrakcijama u ponudi Turističke organizacije Užica su kajak,  „Zip-lajn avantura” i tvrđava Stari grad

Primamljiva je klisura reke Đetinje, kutak nenarušene prirode u zaštićenom predelu nadomak Užica. Redovno privlači šetače, bicikliste, a od minulog vikenda i kajakaše. Upravo je počela sezona vožnje kajaka po ovoj reci, kao i ostali letnji sadržaji u klisuri.

U toj ponudi Turističke organizacije Užice, istaknuta je i „Zip-lajn avantura”, adrenalinski spust sa srednjovekovne tvrđave Stari grad do podnožja kod Čitakove stene. Zadovoljstvo za odvažne košta 1.200 dinara, a planirano radno vreme u predsezoni je vikendom od 12 do 19 časova.

Obilazak tvrđave Stari grad, koja je od kamene ruine posle obnove postala privlačna atrakcija za turiste, u toku maja je predviđena vikendom od 10 do 16 časova. Ulazak je besplatan, uz pratnju vodiča.

Kad se sa Starog grada siđe do reke Đetinje, znatiželjnike privlači 122 godine stara hidrocentrala „Pod gradom”, te oko sedam kilometara dugačko šetalište kroz nekadašnje „ćirine” tunele pored rečne klisure sve do Staparske banje, a ta trasa je proglašena „evropskom zelenom stazom”.

Na delu gde planinska Đetinja izlazi iz impresivnog kanjona i pregrađena branom postaje šira i mirna, već treću sezonu traju vožnje kajakom dvosedom. Vodenom stazom dugačkom jedan kilometar, od pontona kod brane uzvodno do Sunčanog vira usred divlje prirode pored kamenih litica, vesla se u kajaku pogodnom za rekreativce. Iznajmljivanje kajaka obavlja se u turističkoj info-kućici na stazi kod brane u Turici, s prolaskom do pontona ograđenim puteljkom. Tu je, ako ustreba, i pomoć za početnike.

– Ako želite da uživate u lepotama kanjona Đetinje iz druge perspektive, kajaci se mogu iznajmiti po ceni od 1.000 dinara, a radno vreme je od 10 do 17 časova svakog dana, u zavisnosti od vremenskih prilika – navode u Turističkoj organizaciji Užica, pominjući i porodičnu vožnju kao promotivnu ponudu, gde se dobijaju dva kajaka po ceni jednog.i tvrđava Stari grad

IZVOR: Politika

Za još vesti pratite ERO

#vesti #užice

You may also like

Leave a Comment