Užice, RS
32°
Сунчано
15ч16ч17ч18ч19ч
32°C
33°C
32°C
31°C
30°C
Home Društvo Jugoslovenski pozorišni festival:Užice centar pozorišta od 8. do 14. novembra

Jugoslovenski pozorišni festival:Užice centar pozorišta od 8. do 14. novembra

by Velimir Popovic

IMG_20151102_110207

Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda” 20. po redu, počinje u nedelju, 8. novembra pod sloganom No paseran ili Neće proći! Na ovogodišnjem jubilarnom Festivalu užička publika će imati priliku da vidi sedam predstava iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, Narodnog pozorišta iz Sarajeva, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca iz Rijeke, Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, Ateljea 212  iz Beograda, Zagrebačkog kazališta mladih iz Zagreba i Narodnog pozorišta iz Užica.

U godini kada se obeležava 70 godina od pobede nad fažizmom organizatori Festivala su odlučili da ta tema bude u prvom planu i da joj se posveti pažnja, istakao je Nemanja Ranković.

—U okviru Festivala biće realizovan i projekat „Okupljeni na trgu” koji je podržalo Ministartvo kulture i informisanja i grad Užice, a zadatak tog projekta je preispitivanje današnjeg trenutka iz perpektive nasleđa narodnooslobodilačke borbe. Projekat kreće u subotu, 7. novembra u 18 časova, uvodno predavanje o Užičkoj republici održaće Branko Popović, reditelj. Vladimir Marković će pričati na temu Političko nasleđe antifašizma revolucionarni obrasci humanijeg sveta i u 20 časova biće odigrana prva predstva „Nije to crvena, to je krv”. U nedelju, 8. novembra u 18 časova je otvaranje izložbe Baja Vujovića i u 20 i 15 čsova otvaranje Festivala.

Zoran Stamatović, direktor JPF „Bez prevoda” je rekao da je pozorišna sezona u Srbiji koja je za nama bila veoma duga i da je  značajnija po produkciji nego prethodna i da je to znak da se u Srbiji dešava blago pomeranje ka napred.

—Veći broj predstava ulazi u konkurenciju i samim tim posao selektora biva sve teži. To govori da teme gole egzistencije u teatru više nisu prioritetne, ma koliko bilo teško vreme. Pitanja moralnih vrednosti i ove godine us prisutna, ta crvena nit, to pitanje moralne vrednosti, gde je fašizam danas, koji su njegovi novi oblici, na koji načn deluje, svaka vrsta isključivosti, primitivizma jeste fašizam, borimo se protiv svega toga. Kulturan, obrazovan čovek je jedini koji može da koristi demokratiju na načine kako ona to predviđa.

Bojan Munjin, selektor Festivala je u svom obraćanju objasnio da slogan No paseran! nisu isisali iz malog prsta, već da postoji čitava istorija koja nas obavezuje, a obavezuje nas i sadašnjost. Tu ideju sadašnjosti nismo ni mi izmislili, već je ona poznata kao teška i puna iskušenja.

—To vrlo dobro ilustruje svojom izjavom Dara Džokić u nedavnom intervjuu, koja je rekla dramatičnu rečenicu: „Mi smo napadnuti!” i to mislim da svi osećaju, da je kultura napadnuta i da na neki način treba odbraniti osnovne civilizacijske vrednosti i između ostalog zato taj slogan festivala. Imamo dosta predstava i u Srbiji i okolo koje iskazuju nerv saosećanja sa ljudima u problemima, to više nisu predstave koje se strašno bune, jurišaju, to nisu nove poetike, to su predstave koje jako osećaju ljude, sudbinu i njihove probleme. Jako je puno takvih predstava i od takvih smo mi odabrali sedam. Predstava iz Sarajeva „Divlje meso” napisana po veoma dobrom i aktuelnom tekstu Gorana Stefanovskog, nakon 25 godina ovo je jedna od prvih predstava za koju mislim da se izdigla na evropski nivo. Mi ćemo to videti na ovom festivalu. Takođe bih spomenuo užičku predstavu, pozorište iz Užica nema tapiju da će svake godine učestvovati  na Festivalu zato što je domaćin, ono učestvuje onda kad ima dobru predstavu, a ove godine Užice ima dobru predstavu i mi želimo da je pokažemo.

Jelena Vasovič, član Gradskog veća zadužena za kulturu, obrazovanje i sport je navela da je Grad Užice ove godine izdvojio 3 miliona i 470 hiljada dinara za JPF, što je više u odnosu  na prošlu godinu.

—Grad prepoznaje značaj ovog Festivala i njegovu važnost. Tako da će Grad zajedno sa Festivalom pokušati u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja da omogući da Festival postane centralni događaj Evrope. Zato ćemo u narednom periodu postaviti nove i više ciljeve za koje se nadamo da ćemo dostići.

Od 8. do 14. novembra užička publika će svake večeri od 19 i 30 časova imati priliku da uživa u sledećim predstavama. U nedelju, 8. novembra na programu je predstava Razbijeni krčag, Hajnrih fon Klajst, a u režiji Igora Vuk Torbice, Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

U predstavi igraju: Nebojša Glogovac, Svetozar Cvetković, Vladica Milosavljević, Ljubomir Bandović, Marko Baćović, Jovana Gavrilović, Marko Janketić, Lazar Đukić

U ponedeljak 9. novembra na programu je predstava Divlje meso, Gorana Stefanovskog, u režiji Dina Mustafića, Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

U predstavi igraju: Josip Pejaković, Vesna Mašić,Aldin Omerović,Ermin Sijamija, Ejla Bavčić, Zijah Sokolović i drugi.

U utorak 10.novembar na progamu je Životinja farma, Džordža Orvela, u režiji Andraš Urbana, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca Rijeka.

U predstavi igraju: Olivera Baljak,Igor Kovačević,Jelena Lopatić,Jerko Marčić,Nika Mišković i drugi.

U sredu 11.novembar na programu je predstava Urnebesna tragedija, tekst Dušana Kovačevića, u režiji Veljka Mićunovića, Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica

U predstavi igraju: Ana Vujošević,Mladen Nelević,Vule Marković,Nada Vukčević,Branimir Popović,Branka Stanić,Meto Jovanovski,Mišo Obradović,Momo Pićurić.

U četvrtak 12. novembra na programu je predstava Kazimir i Karolina, Edena fon Horvata, u režiji Snežane Trišić, Atelje 212 Beograd.

U predstavi igraju: Bojan Dimitrijević,Jelena Đokić,Marinko Madžgalj,Katarina Žutić,Tihomir Stanić,Nenad Ćirić,Nebojša Ilić i drugi.

U petak, 13. novembra na programu je prestava Svrati, reče čovek ili san o zavičaju, tekst Ivan Velisavljević, u režiji Ivana Vukovića, Narodnog pozorišta Užice.

Igraju: Hadži Nemanja Jovanović,Divna Marić,Andrijana Simović,Nikola Penezić,Nikola Popović,Mileta Petrović,Goran Šmakić,Branislav Ljubičić,Igor Borojević,Dragana Vranjanac,Svetislav Jelisavčić.

U subotu, 14. novembra na programu je predstava Radni naslov Antigona, tekst Jazmin Sekueira i Lusijano Delprato, režija Renata Karola Gatika, Zagrebačko kazalište mladih Zagreb

U predstavi igraju: Anđela Ramljak,Sreten Mokrović,Jasmin Telalović,Petar Leventić,Vedran Živolić i drugi.

M. H.

 

You may also like

Leave a Comment